Borg uppmanar bankerna att investera i tech: “Spray and pray”

Kinnevik Fintech Stockholm fintech
Borg uppmanar bankerna att investera i tech: “Spray and pray”

Foto: Marcus Ericsson / TT

Jonas de Lange

Reporter

Techinvesteraren Kinneviks vice ordförande Anders Borg uppmanar svenska banker att jaga fintech-startups. Samtidigt varnar han för att hela branschen kommer att krascha.

Anders Borg gav på onsdagen raka besked till Sveriges banker på eventet Fintech Stockholm, som arrangerades av Breakit och branschtidningen Finansliv.

Enligt den tidigare finansministern kommer den storbank som allierar sig med de nya finansteknikbolagen att bli den stora vinnaren.

“Det bankerna borde göra är att sätta av 100 eller 200 miljoner kronor om året, som de är beredda att förlora, för att investera i nya bolag. De måste vara helt agnostiska och rusa in i det här nu. Där ligger svenska banker långt efter andra länder”, sade Anders Borg på konferensen.

“Spray and pray”, var ett uttryck han upprepade vid flera tillfällen. Fritt översatt innebär det alltså att skjuta vilt runt sig och be till gudarna om att i alla fall något träffar rätt.

“Man ska såklart sikta så intelligent man kan men man måste förstå att allt som man gör nytt och under en inledning medför risker. Jag tror att det är mycket bättre att vara medveten om att de riskerna finns och organisera sig på ett strategiskt sätt för att hantera dem”, säger Anders Borg till Breakit.

Samtidigt som han efterlyser ökad investeringsvilja tror Kinnevik-toppen att bankerna snabbt kommer att anpassa sig till livet som riskkapitalister.

“Bankerna är väldigt duktiga på att hantera finansiella risker så de kommer såklart att bli bra på det här snabbt när de väl kommer i gång”, säger Anders Borg.

Kinnevik, där Anders Borg numera arbetar, investerar i e-handelsföretag och fintech-startups i bland annat Afrika och Sydamerika. Kinnevik har bland annat investerat i försäkringsförmedlaren Bima, som vi har skrivit om tidigare.

Han menar att det finns stor investeringspotential på just tillväxtmarknader även för bankerna. På många afrikanska marknader finns en rad hinder och stora korruptionsproblem - men Anders Borg menar att det inte drabbar digitala bolag i samma utsträckning.

Samtidigt säger han att svenska storbolag kan bidra med vital kunskap till startups som agerar på de marknaderna.

“De vi tillför primärt är inte pengar, det kan de få av vem som helst. Det vi bidrar med är bolagsbyggande för det är det som behövs. Vi kan bidra med erfarenhet i styrelsen och hitta en bra finanschef. Att växa med 50 procent årligen klarar techbolagen själva. Vi ser till att de inte går på näsan. Det är det bankerna också kan bidra med”, sade Anders Borg.

Trots fina ord om fintechbolag och tillväxtmarknader är inte allt guld och gröna skogar, enligt Anders Borg.

Fintechbubblan kommer nämligen att spricka.

“Det är en 'known unknown'. Allt följer samma cykel. Det är innovation, tillväxt, krasch, reglering. Så har det varit i 300 år och så kommer det bli för fintechsektorn också”, sade han på Fintech Stockholm.

Han fortsatte dock resonemanget med att kraschen sannolikt ligger 10-15 år bort. Får han rätt gäller det alltså för bankerna att följa rådet att springa fort.

Läs fler artiklar
LÄS MER