Sök

Svenska KTH-forskarnas genombrott – kan förlänga hållbarheten på din mjölk

Hållbarhet

Aman Russom har tillsammans med sin forskarkollegan Amin Kazemzadeh tagit fram en innovation. Foto: Peter Ardell samt TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Livsmedel förstörs – av luften.
Här är den smarta lösningen som kan rädda dem från slasken.

De flesta är överens om att matsvinn är ett stort problem. I hemmet hälls 26 kilo mat och dryck per person och år bort i slasken, enligt Livsmedelsverket.

Ytterligare 19 kilo ätbar mat slängs i soporna. Ofta handlar det om att den hinner bli dålig.

"Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket", skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Två KTH-forskare, Amin Kazemzadeh och Aman Russom, tror sig nu ha hittat en innovation som kan mildra problemet.

De har uppfunnit ett litet membran, designad för ett specifikt ändamål. Det släpper igenom vätska åt ena hållet. Men samtidigt släpper det inte igenom någon luft åt andra hållet.

"Det vi ser ur ett samhällsnyttigt perspektiv är hur den här tekniken kan göra att man på ett enkelt och billigt sätt kan förlänga hållbarheten på mat och dryck", säger Aman Russom till Breakit.

Funkar det inte bara med ett vanligt lock, kanske någon tänker? Problemet är att hållbarheten på exempelvis mjölk förkortas när den kommer i kontakt med syre. Det sker varje gång förpackningen öppnas. Det är också en av anledningarna till att de flesta livsmedel får en betydligt kortare hållbarhet när förpackningen väl har öppnats.

Forskare som han är vill Aman Russom inte säga någon exakt siffra på hur många dagar längre en liter mjölk skulle kunna hålla om förpackningarna förseddes med deras membran, eftersom de ännu inte studerat den saken.

Aman Russom är dock övertygad om att skillnaden skulle bli stor, kanske flera veckor.

"Men bara en vecka till i hållbarhet skulle göra en markant skillnad", säger han.

Tekniken är egentligen utvecklad för medicinsk labbutrustning. Och det är kring den saken som forskarduon har skrivit vetenskaplig artikel i Nature Communication där resultaten presenteras.

Men efter att ha insett potentialen ur ett hållbarhetsperspektiv för exempelvis livsmedel tänker forskarna nu satsa på att ta fram skarpa produkter för livsmedelsindustrin.

"Vi håller på att göra ett företag av det här. Tanken är att knoppa av och satsa på ett par produkter", säger Aman Russom.

Än så länge funkar membranet enbart på förpackningar där vätskan kan tryckas ut, som exempelvis en tub. Men forskarna hoppas att kunna utveckla en variant som funkar även för förpackningar där vätskan hälls ut.

"I dagsläget har vi bara gjort prototyper, eftersom vi inte har haft som fokus på att utveckla en produkt. Vi tror att det kan ske de kommande två-tre åren".

Läs mer