H&M:s vd Karl-Johan Persson portfölj värd över 1 miljard

riskkapital
H&M:s vd Karl-Johan Persson portfölj värd över 1 miljard

H&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: Jessica Gow/TT.

Tobias Blixt

Reporter

H&M-bossen Karl-Johan Persson har de senaste 6 åren gjort privata investeringar i startups för ungefär 750 miljoner kronor.

Investeringar som idag är värda över en miljard kronor. Det rapporterar Di Digital.

”Investeringarna är förmodligen värda över en miljard kronor i dag. Det är nog en konservativ uppskattning”, säger H&M-chefens privata rådgivare Björn Magnusson till sajten.

Majoriteten av pengarna har han investerat genom sitt helägda bolag Philian AB, men investeringar har också gått genom bland annat 41:an invest tillsammans med Kivra-grundaren Stefan Krook.

Bland de 17 startups som Karl-Johan Persson har investerat i med Philian AB hittar vi exempelvis Mathem, Design Online, Pricerunner och Fyndiq. Investeringen i Mathem har också fallit väl ut. När Kinnevik i februari förra året investerade 900 miljoner kronor i bolaget uppges han ha sålt ungefär 30 procent av sitt innehav i bolaget för 60 miljoner kronor. En avkastning på 3-4 gånger insatsen.

”Precis som de flesta andra storägarna sålde Karl-Johan Persson en del av sina Mathemaktier med god vinst”, säger Björn Magnusson till Di Digital.

Läs fler artiklar
LÄS MER