Framfab-grundaren Jonas Birgersson: "Ikea kunde ha varit Amazon"

Ericsson Amazon e-handel
Framfab-grundaren Jonas Birgersson: "Ikea kunde ha varit Amazon"

Jonas Birgersson på en arkivbild från 2003. Foto: TT.

Johanna Ekström

Reporter

Framfab-grundaren talar ut i en intervju med Veckans affärer:
“Ikea kunde ha varit Amazon och Ericsson borde ha utvecklat Whatsapp”, säger han.

För 20 år sedan skulle den fleeceklädda entreprenören och rollspelaren frälsa svenska folket med internet. När hans Framfab var som mest hajpat stod värderingen i 43 miljarder kronor. Sen kom dotcom-bubblan och Jonas Birgerssons bolag kraschade med den.

I en intervju med Veckans affärer berättar Jonas Birgersson nu att han ångrar att han inte gjorde som Elon Musk. Det vill säga sålde av aktier för att sedan starta något nytt som kunde bidra med något gott till världen.

Han menar också att svenska storbolag gått miste om flera viktiga möjligheter. Om Ikea hade lyssnat på Framfabs förslag om en e-handelssatsning 1999 så kanske Amazon inte hade blivit världens största e-handlare.

Birgersson menar också att Ericsson borde ha kommit före Apple med en smart telefon – och borde ha varit de som utvecklat Whatsapp.

“I stället för att enbart finna amerikanska och kinesiska bolag på 10-i-topp-listan över världens största tjänsteplattformar borde Sverige åtminstone ha något bolag där. Eftersom Whatsapp bygger på Ericssons programspråk Erlang hade det räckt att Ericsson satte 10 anställda på att utveckla en liknande app långt före Whatsapp", säger han.

Varför det inte blev så?

Enligt Jonas Birgersson beror det delvis på att svenkst näringsliv föredrar att ägna sig åt det man redan är van vid.

"Det bidrog till att det var Apple och inte Ericsson som kom med Iphone 2007. Jag träffade bara Steve Jobs en gång, men han förstod verkligen vad kunderna gillar", säger han.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER