Kritik mot Facebook efter terrorattacken i Nya Zeeland

Facebook Twitter Sociala medier
Kritik mot Facebook efter terrorattacken i Nya Zeeland

Mark Zuckerberg. Foto: TT.

Johanna Ekström

Reporter

“Har byggt ett verktyg som låter mördare livesända sina brott”.

Efter gårdagens terrorattack i Nya Zeeland, där 49 människor brutalt sköts ihjäl i en moské, kritiseras nu sociala mediejättar som Facebook, Twitter och Youtube, för att de inte lyckades stoppa spridningen av filmer från attentatet.

Gärningsmännen uppges ha använt sociala medier för att både planera och sprida attentatet.

I en artikel med rubriken: “Därför kunde Facebook inte förhindra New Zeeland-skytten från att streama attacken” skriver Recodes Peter Kafka  att plattformarna gjorde precis det som de var designade för: "Att tillåta människor att dela precis vad de vill, när de vill, till så många människor de vill”.

Han fortsätter:

“Självklart menar jag inte att Facebook vill att mördare ska kunna livesända sina brott. Men bolaget har byggt ett verktyg som tillåter dem att göra det. Och de har en plattform som låter människor säga precis vad de vill utan att först be om tillåtelse”.

Enligt Techcrunch var Facebook och Twitter snabba med att stänga ned gärningsmännens konton, men filmer från skjutningen fortsatte trots det att spridas på både Twitter och Youtube.

I ett uttalande kommenterade Youtube det inträffade och skrev att de är förkrossade över attentatet och att de jobbar så fort de kan med att plocka bort våldsamt innehåll.

Ett liknande uttalande kom från Twitter.

Läs fler artiklar
LÄS MER