Så många miljarder har svenskarna på sparkonton – som knappt ger någon avkastning

Danske BankSparandeFondrobotar

Tobias Lundgren

Tusentals miljarder av svenskarnas sparpengar ligger på sparkonton med dålig ränta.
Det vill Danske Bank ändra på när de nu lanserar sparroboten June – som gör så att alla kan investera på ett tryggt sätt.
”Om du bara har pengarna på ett sparkonto kan du gå miste om chansen till avkastning”, säger Martin Hagman på Danske Bank.

Under ett enda kvartal 2018 satte svenskarna in hela 25 miljarder kronor på vanliga sparkonton, enligt en rapport från SCB. Och totalt ligger över 1700 miljarder av befolkningens sparpengar på vanliga sparkonton, med låg eller ingen ränta.

Låt June förvalta dina sparpengar. Läs mer här!

Martin Hagman, Affärsutvecklingschef Wealth Management på Danske Bank, menar att svenskarna därmed kan gå miste om stora pengar i avkastning.

”Man brukar prata om en riskpremie, att avkastningen för aktier jämfört med ett bankkonto är runt 4 procent högre. Men historiskt har det varit mycket högre, så det kan vara en väldigt stor avkastning som småspararna går miste om”.

”Du behöver inte tänka på vilka fonder du vill ha”

Med ränta på ränta-effekten över tio år så kan skillnaderna på sparkontot bli betydande. Men hur ska någon som inte har koll på fondsparande egentligen gå tillväga för att förvalta pengarna på bästa sätt?

Där kommer Danske Banks nya sparrobot June in.


Martin Hagman, Affärsutvecklingschef Wealth Management på Danske Bank.

Allt du behöver göra är att svara på frågor kring hur mycket och länge du vill spara, vilka ekonomiska förutsättningar du har och vilken risk du är beredd att ta i ditt sparande.  June ger dig sedan en personlig rekommendation på ett sparande som passar just dig.  Sedan swishar man pengarna till June och – klart!

June anpassar sig efter hur just du vill spara. Läs mer här!

”Det är löjligt enkelt. När du väl har satt igång ditt sparande behöver du inte längre tänka på vilka sorts fonder du vill ha. June sköter förvaltningen åt dig och gör det väldigt smidigt”, säger Martin Hagman.

”Man behöver inte vara någon expert”

I dagens samhälle, där många räknar med att jobba längre innan pensionen, blir det allt viktigare att få bra avkastning på sparpengarna. Därför passar June perfekt för personer som inte har koll på fondsparande, men inte heller vill att pengarna ska ”ruttna bort” på ett sparkonto utan ränta.

”Vi lever allt längre och det betyder att vi också ska få våra pengar att räcka längre. I ett sådant scenario räknas varje krona. Därför hoppas vi att de som idag inte har ett sparande, eller som kanske bara sparar på ett sparkonto, nu kan komma igång och fondspara på ett enkelt sätt. Man behöver inte vara någon expert”, avslutar Martin.

* Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Så fungerar June

June finns på Junespara.se och som app i App Store.

Minsta investeringsbelopp i June är 100 kronor. Inbetalningar kan göras med Swish, autogiro eller banköverföring.

Årsavgiften är 0,59 procent.

Du behöver inte vara kund i Danske Bank sedan tidigare för att kunna spara med June.

Läs mer