Nätläkarna kan pusta ut tillfälligt – ödesbeslutet skjuts upp

Min doktorKryHälsa

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

SKL beslutade att inte sänka ersättningarna till nätläkarna, för tillfället.

Idag hade kunnat bli en ödesdag för nätläkarna när Sveriges kommuner och Landsting skulle besluta om en eventuell sänkning av den ersättning de får.

Ersättningen ligger i dagsläget på 650 kronor per läkarbesök och på bordet låg en sänkning av ersättningen med 200 kronor. I realiteten hade det alltså kunnat innebära att den digitala vårdens huvudinkomst kapades med 30 procent.

"Det här skulle slå undan benen på de digitala aktörerna som har drivit den här utvecklingen," sa Linda Bengtsson, kommunikationsansvarig på Kry till Breakit i går.

Så blev det inte den här gången. Vid styrelsemötet på torsdagen beslutade SKL att återremittera beslutet om en eventuell sänkning. Frågan ska dock tas upp senast i juni.

“Vi ser såklart positivt på det här”, säger Jonas Vig, vd på mindoktor.se till Breakit.

“Det här kan ge oss lite mer tid att visa vad vi bidrar med och att ersättningen inte ska sänkas utan att den till och med borde höjas."

Det var de borgerliga partierna i sjukvårdsdelegationen i SKL som begärde att beslutet skulle återremitteras och därmed skjutas upp.

"Vi vill se det här som en helhet och inte bara ha fokus på ersättningarna", säger Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande i Jönköping och ersättare i sjukvårdsdelegationen till tidningen Dagens Samhälle.

De rödgröna ville ta ett beslut om sänkta ersättningar men gick med på att skjuta upp det eftersom man anser att det är viktigt att partierna är överens i frågan.

Enligt de borgerliga partierna är förutsättningarna för att ta ett beslut i frågan större i juni. Då har nämligen regeringens utredare Göran Stiernstedt lämnat sin rapport om hur frågan kan lösa mer långsiktigt.

"Det vore bra om vi kan fatta ett långsiktigt beslut i stället för att fatta ett beslut som vi snart behöver riva upp igen", säger Mia Frisk till Dagens Samhälle

Läs mer