Intern granskning avslöjade penningtvätt i Swedbank redan 2018

Swedbank
Intern granskning avslöjade penningtvätt i Swedbank redan 2018

Birgitte Bonnesen. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT/ Hossein Salmanzadeh.

Finwire / Breakit

Vd:n Birgitte Bonnesens uttalande ifrågasätts.

Redan i september 2018 visade en intern rapport inom Swedbank att 95 miljarder kronor passerat banken i misstänkt penningtvätt. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning på fredagen.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har försäkrat att banken inte varit inblandad i den stora penningtvättshärvan i Baltikum. Bankchefen och kommunikationsdirektör Gabriel Francke Rodau har tidigare hänvisat till en intern rapport som granskat transaktioner mellan Swedbank och Danske Bank mellan 2007 och 2015.

"Nu har vi gått igenom allting och vi har avslutat den här genomgången, för det finns ingenting", sade Bonnesen till Dagens industri i oktober.

Uppdrag granskning som tagit del av rapporten menar dock att det Birgitte Bonnesen sade inte var sant. Banken står dock fast vid tidigare uttalanden.

"Siffran på 95 miljarder kronor som Uppdrag granskning hänvisar till är den totala siffran på alla transaktioner som gått mellan Danske Bank och Swedbank mellan 2007 och 2015 som framkommit när vi valt ut ett antal riskindikatorer. Det är alltså inte en siffra på ”misstänkta kunders transaktioner” som Uppdrag granskning hävdar", säger kommunikationschefen i en kommentar.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER