Techprofilerna gör som Greta Thunberg – skolstrejkar för klimatet

Backing minds Klimatfrågan
Techprofilerna gör som Greta Thunberg – skolstrejkar för klimatet

Sophia Bendz, Susanne Najafi, Sara Wimmercranz, Tuva Palm och Sorosh Tavakoli är några av profilerna som sluter upp bakom Greta Thunberg. Foto: Breakit, pressbilder och TT.

Erik Wisterberg

Reporter

I morgon ska hundratusentals ungdomar demonstrera världen över.
Nu ansluter en rad svenska entreprenörer, investerare och techprofiler.

Allt började i somras, när Greta Thunberg inledde sin skolstrejk utanför riksdagen i Stockholm. Hennes försök att påverka politiker till att ta mer ansvar i klimatfrågan har gett ringar på vattnet över hela världen.

Under parollen #FridaysForFuture har allt fler, både vuxna och barn, börjat protestera utanför sina länders parlament på fredagar – precis som Greta Thunberg.

Fredagen den 15 mars hålls rörelsens hittills största manifestation.

"I morgon skolstrejkar vi för klimatet på 1769 platser i 112 länder världen över", skriver Greta Thunberg på Twitter.

Nu får hon även uppbackning av en rad profiler ur den svenska techsektorn. Under parollen #TechForFuture ska de sluta upp vid fredagens demonstration på Mynttorget bredvid Riksdagshuset i Stockholm.

Susanne Najafi och Sara Wimmercranz, grundare av riskkapitalbolaget Backing Minds, är initiativtagare.

”Det är viktigt att tech-branschen finns representerade här. Många av oss har drivit förändring i våra branscher och genom våra respektive bolag, nu är det dags att vi även tittar på hur vi med samlad kraft kan försöka hitta lösningar för klimatet”, säger Susanne Najafi i ett skriftligt uttalande.

Förutom de båda initiativtagarna ska bland andra Sophia Bendz (Atomico), Johan Attby (Fishbrain), Tuva Palm (rådgivare/styrelseproffs) Bonnie Roupé (Bonzun), Sorosh Tavakoli (Noquo Foods), Ishtar Touailat (Tieto), Anna Ryott (Norrsken) och Andra Farhad (Börshajen) delta.

De vill dels visa sitt stöd för alla de ungdomar som skolstrejkar med krav på att politiker presenterar lösningar som gör att tvågradersmålet från Parisavtalet kan nås. Dels vill de lyfta att ny teknik behövs för att klara klimatmålen.

Sara Wimmercranz skriver i ett sms till Breakit att hon hoppas att initiativet kan göra skillnad på riktigt. 

"TechForFuture och vår inbjudan till att delta visade tydligt att otroligt många i branschen tycker att klimatfrågan är viktig. Vi har en en stark ståndpunkt i frågan och det är viktigt att vi agerar. Vi börjar med att bjuda in politikerna till ett tydligare samarbete och hoppas det kan inspirera fler.

Tycker du att techbranschen gör tillräckligt för att vara en del av lösningen på klimatfrågan?

"Hela anledningen till att ungdomarna strejkar är att det inte görs tillräckligt för att leva upp till parisavtalet. Vi har ett mål, men kort om tid och politikerna behöver skapa riktlinjer, incitament och styrmedel".

"Varje bransch och ledare behöver fundera på vilka affärsmodeller som håller för framtiden och hur man på bästa sätt kan bidra till den omställning som krävs. Vi ser att vår bransch kan vara en viktig pusselbit och vi ser en hel del fantastiska initiativ, men det behövs mer arbete och ett tydligare samarbete med politiken".

Läs fler artiklar
LÄS MER