Näringslivets favoritföreläsare om nya showen: ”Jag var nervös”

Näringslivets favoritföreläsare om nya showen: ”Jag var nervös”

Olof Röhlanders show "Omstart" spelas i Stockholm 3 april, därefter blir det föreställningar i Göteborg (4/4), Bollnäs (10/4), Gävle (11/4), Umeå (24/4) och Luleå (25/4).

I april äntrar Olof Röhlander teaterscenen med personliga föreställningen
”Omstart”.
”Om du gillar mig som föreläsare kommer du att älska det här”, säger han.

”Det som varit mest fascinerande med mitt liv är egentligen bristen på talang”.

Så inledde Olof Röhlander sitt Sommar i P1 i fjol. Ganska ödmjuka ord från den tidigare elitpingisspelaren som blev mental coach och författare. Norrlänningen som har utsetts till Årets talare och Årets föreläsare sex gånger, och har varit en av de mest bokade talarna i näringslivet under många år.

Se Olof Röhlanders show “Omstart” i april – boka biljetter här!

Så – brist på talang? Olof Röhlander sydde ihop det i avslutningen av sitt sommarprat:

”Kanske ligger en människas talang i sina val.”

Att Olof Röhlander nu tar klivet från konferensgolvet till teaterscenen med showen ”Omstart” är ett just ett val. Ett val som går i linje med hans motto att det inte växer mossa på rullande stenar.

”Ordet omstart har aldrig varit så relevant som nu. Hela världen gör omstarter. Vi gör det varje måndag. Ibland måste man vara lite modig och chansa”, säger Olof Röhlander och fortsätter:

”Jag har gjort mängder av omstarter. Att ta mitt föreläsningskoncept och göra en föreställning är en omstart för mig. Jag hade inte gjort något på den här nivån förut. Jag var nervös på genrepet”

Något som är otroligt jobbigt i nuet visar sig ofta vara det bästa som hänt

För Olof Röhlander är omstart ett positivt ord. Även om orsakerna bakom en omstart kan vara negativa – en skilsmässa, en uppsägning från jobbet, en skada eller sjukdom som kräver rehabilitering – måste de inte vara till en nackdel i förlängningen. Något som är otroligt jobbigt i nuet visar sig ofta vara det bästa som hänt, enligt Olof.

Just den inställningen till omstart är något han vill att publiken på föreställningen tar med sig hem.

”Jag vill att du ska få en bra känsla i magen och känna en större trygghet i att du kan tackla förändringar i livet. Få konkreta verktyg. Under föreställningen hoppas jag bjuda på skratt och igenkänning.“

Olof Röhlander menar att omstarter också alltmer präglar näringslivet. Något många entreprenörer säkerligen känner igen sig i.

”Koden till låset byts ständigt ut. Så fort man knäckt den så ändras någon siffra. Vi utvärderar saker mycket snabbare. Ett ‘ja’ igår, blir ett ‘nej’ imorgon. Det gäller att inte ta det personligt utan fortsätta vara flexibel och testa nya saker”.

Om man bara jämför sig kan en framgångssaga vara nedslående

Att testa nya saker kan innebära chansningar. Med chansningar följer risker. Med risker följer – ibland – misslyckanden. Olof Röhlander framhåller vikten att hos varje framgångsrik entreprenör eller företagare främst titta på hans eller hennes bakslag för att hitta inspiration.

Se "Omstart” i Stockholm, Göteborg, Bollnäs, Gävle, Umeå eller Luleå

”När någon lyckas ska man bli inspirerad men inte nödvändigtvis jämföra sig. Om man bara jämför sig kan en framgångssaga vara nedslående. Det centrala i berättelsen är motgångarna, och hur man hanterar dem”, säger Olof Röhlander som håller inre framgång viktigare än yttre.

“Många säger ‘jag önskar jag njutit mer’, ett tecken på att mentaliteten “om karriären går bra, mår jag bra” inte alltid leder till ökat välmående, utan kanske tvärtom. Att sätta upp höga mål och arbeta mot dem är ganska fruktlöst om man inte har förmågan att njuta av det.”

”Jag är mer inne på att tagga ner ett snäpp. Försöka vara bra i stället för att vara bäst. Bra är det nya bäst”.

Här kan du se ”Omstart”

3 april Stockholm, Maximteatern

4 april Göteborg, Lisebergsteatern

10 april Bollnäs, Kulturhuset

11 april Gävle Teater

24 april Umeå, Idunteatern

25 april Luleå, Kulturens Hus

Läs fler artiklar
LÄS MER