Industrifonden värvar expert på blockkedjor och IT-säkerhet

Industrifonden
Industrifonden värvar expert på blockkedjor och IT-säkerhet

David Sonnek och Babak Sadighi. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Industrifondens har knutit till sig entreprenören och forskaren Babak Sadighi.
"Vi ska inte sväva iväg och följa hajpen, eller göra investeringar av 'fear of missing out'", säger vd David Sonnek.

Som en av grundarna bakom IT-säkerhetsbolaget Axiomatics och med en forskningsbakgrund inom IT-säkerhet och blockkedjeteknik ska Babak Sadighi stärka upp Industrifonden i rollen som senior rådgivare.

“Jag tror att utmaningen för oss är att vi måste hitta bolag och teknik där det finns en marknadsmognad där vi kan sälja, samtidigt som tekniken ska vara unik, sund och stark”, säger han.

Som ett bra exempel på ett företag i den kategorin nämner han Stina Ehrensvärds svenska succé Yubico.

“Det är ett företag som har hög teknisk höjd. De löser ett konkret problem som finns på marknaden.”

Sedan förra året är David Sonnek ny vd för Industrifonden. För honom är det här ett viktigt steg för att bygga deras egna tekniska kunskap. Dels i form av rådgivning till entreprenörerna i portföljbolagen, dels för att kunna hitta teknologi med verklig substans.

“Att ha teknisk kompetens inhouse är ett sätt att fortsätta vara grundad. Vi ska inte sväva iväg och följa hajpen, eller göra investeringar av 'fear of missing out'. Det är en farlig drivkraft som man ska försöka undvika”, berättar han och fortsätter.

”Babak som entreprenör har lyckats ta forskningen hela vägen till ett globalt bolag, och det är så en uthållig investerare som vi vill jobba."

Under intervjun glider vi av naturliga anledningar in på Babaks Sadighis intresse för blockkedjor, något han arbetar med på forskningsinstitutet RISE. Blockkedjor och kryptovaluta var under en period två hajpade ord som verkade dyka upp överallt.

För Babak Sadighi är blockkedjetekniken fortfarande väldigt intressant. Men han tycker samtidigt att användningsområdena för blockkedjor är begränsade.

“Blockkedja som teknologi ser jag inte så många tillämpningar för annat än kryptovalutor, och då ser jag inte behovet av kryptovalutor så pass mycket som många andra ser”, säger han och fortsätter:

“Men det finns delar i tekniken som jag tror kan användas till många olika saker. Vi kommer se tillämpningar där folk inte kommer nämna blockkedja för det kommer vara fult att säga det. Men i själva verket kommer man använda vissa delar.”

Han säger att det ska bli intressant att se hur tekniken skulle kunna användas tillsammans med bland annat PSD2-direktivet. Då blir både säkerhet och spårbarhet viktigt.

Läs fler artiklar
LÄS MER