Ödesdag väntar för nätläkarna – intäkterna kan sjunka kraftigt

Min doktorKryHälsa

Doktor.se, Min Doktor och Kry är tre av spelarna i den digitala vården. Foto: Istockphoto.com

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

I ett slag kan nätläkarnas intäkter sänkas med 30 procent. Imorgon fattas beslutet.

Det är många i nätläkarbranschen som sitter som på nålar inför fredagen.

Då kan Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, fatta ett beslut som kraftigt skulle sänka ersättningen för digitala vårdgivare i Sverige.

Vad det handlar om är den så kallade "utomlänsersättningen". Den reglerar hur mycket de digitala tjänsterna får betalt från landstingen för varje läkarbesök.

I dag och imorgon träffas SKL för att diskutera riktlinjer för ersättningarna. Riktlinjerna finns där för att se till att vårdgivare får betalt för de kostnader de har och för att se till att vi får valuta för våra skattepengar. 

Riktlinjerna är inte bindande men i praktiken rättar sig alla landsting efter dem.

I dagsläget ersätts digitala läkarbesök med 650 kronor. Det som nu ligger på bordet är en sänkning från den nuvarande nivån ner till 450 kronor.

I ett slag skulle nätläkarnas intäkter alltså kunna sänkas med drygt 30 procent. Ett tufft slag för vilken bransch som helst.

Till saken hör dessutom att kostnaderna för nätläkarna i dagsläget inte fullt ut täcks av ersättningarna. Kry går exempelvis redan back varje gång en läkare träffar en patient. 

Branschen är tungt backad av riskkapital, Kry fick till exempel in en halv miljard vid en runda i somras. Bolaget har, liksom de andra större aktörerna, satsat kraftigt på expansion de senaste åren. 

"Det här skulle slå undan benen på de digitala aktörerna som har drivit den här utvecklingen," säger Linda Bengtsson, kommunikationsansvarig på Kry.

"Det gäller inte bara oss utan alla de andra i branschen." 

Beslutet från SKL väntas under fredagen.

Läs mer