Börsen nästa för Hoist Group – Sjätte AP-fonden går in som ägare

Hoist Group Börsen Hotell
Hoist Group laddar för börsen

Hoist Group laddar för börsen

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Statliga fondjätten går in med 100 miljoner kronor i en nyemission.

Ett visst mått av förvirring uppstod här på Breakits-redaktionen under onsdagsmorgonen. Hoist gick ut med ett pressmeddelande om att de fått in Sjätte AP-fonden som ny storägare i samband med en nyemission på 100 miljoner kronor och att en börsnotering nu låg i korten.

Men inkassobolaget Hoist är ju redan börsnoterat och på deras sajt fanns inget pressmeddelande om någon nyemission.

Förklaringen: det finns två svenska bolag med namnet Hoist. Dels har vi Hoist finance som alltså köper upp “dåliga” lån från banker och efter det driver in pengarna. Men sedan har vi också Hoist Group, och det är alltså detta bolag som nu fått in en massa pengar och siktar på en börsnotering.

Hoist Group hjälper små och medelstora hotell in i digitaliseringens tidevarv. När ett mindre hotell ska digitalisera sin bokningsstjänst kan de, istället för att bygga upp ett eget system, köpa mjukvaran av Hoist Group. Efterfrågan på Hoist system växer och på två år har bolagets omsättning ökat med nästan 25 procent till 293 miljoner kronor 2017 (som är den senast offentliggjorda årsredovisningen). Lönsamheten är också helt okej och resultatet efter finansiella poster hamnade 2017 på 21,5 miljoner kronor.

Men med 100 miljoner kronor i ryggen från statliga Sjätte AP-fonden ska bolaget nu gasa ännu mer.

“Vårt investeringscase är att Hoist befinner sig på en fragmentiserad marknad och att det finns goda möjligheter att växa både organiskt och via förvärv”, säger Ulf Lindqvist, informationschef på Sjätte AP-fonden.

I pressmeddelandet flaggar alltså Hoist även för en framtida börsnotering. Enligt bolaget är nyemissionen ett steg i processen att göra bolaget redo för börsen.

“Det är en ambition som vi givetvis stödjer men i dagsläget fokuserar vi bara på att bolaget ska växa och skapa nya värden”, säger Ulf Lindqvist som uppger att Sjätte AP-fonden kommer äga en minoritetspost i bolaget.

Övriga storägare i Hoist är grundaren Malcom Lindblom och riskkapitalbolaget Accent.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER