Han är doldisen bakom Skype – vill nu förändra mötesbokningen

Möten
Han är doldisen bakom Skype – vill nu förändra mötesbokningen

Andreas Sjölund, medgrundare av Meetbug. PRESSBILD.

Sara Lindmark

Reporter

Inte många känner till att Andreas Sjölund var med och grundade Niklas Zennströms miljardbolag Skype. Nu har doldisen inlett en ny satsning.

Varje gång det skulle bjudas in till större träffar, både med vännerna eller professionellt, upplevde Andreas Sjölund en stor frustration. Det kunde ibland skickas 40 “svara alla”-mejl fram och tillbaka – bara för att spika ett datum.

Det hela ledde till att han för två år sedan startade tjänsten Meetbug ihop med en annan person som i nuläget vill vara hemlig på grund av sitt ordinarie jobb. De har finansierat bolaget med egna medel i kombination med 650.000 kronor från Almi företagslån.

“Vi tänkte att det måste finnas ett enklare sätt att stämma träff. På ett tidigare startup använde vi Outlook och det fungerade bra för interna möten där alla har samma system, men så fort man skulle träffa en investerare eller partner så uppstod de här mejlkedjorna igen,” säger Andreas Sjölund.

Andreas Sjölund har varit aktiv på den svenska techscenen sedan 2001. Det var då han som 26-åring flyttade till Sverige efter att ha bott hela sitt liv i USA. Han talade dock flytande svenska eftersom hans föräldrar aldrig slutat att tala sitt modersmål hemma.

I New York hade han arbetat som konsult för Ola Ahlvarssons riskkapitalbolag Result. När han flyttade till Stockholm var han fast besluten att börja jobba på ett stort svenskt bolag med semester och fast lön.

Så blev det väl inte riktigt. Istället träffade han Niklas Zennström via en gemensam vän. Vid den tidpunkten drev han fildelningstjänsten Kazaa.

“Han var en väldigt intressant och smart person och bolag som Kazaa förändrade så många saker och jag ville vara en del av det. Jag började jobba från hans gästrum i lägenheten tills vi hittade ett kontor. När han sålde bolaget så fanns det ett antal affärsidéer som byggde på den här peer to peer-tekniken. En av dem blev Skype, så jag var med från första början.”

Andreas Sjölund, som är något av en doldis i dessa sammanhang, började arbeta som produktchef för Skype och var ansvarig för lanseringen av ip-telefonitjänsten. 2005 köpte Ebay upp bolaget för 19 miljarder kronor och även Andreas Sjölund kunde casha in.

Hur kommer det sig att så få människor känner till dig?
 

“Jag tror att det var lite medvetet, jag var nog lite chockad över hur stort Skype blev och plötsligt fick man ganska mycket pengar från den affären. Många var intresserade av att prata med mig men mycket var hemlighetsstämplat under de åren. Det var en anledning till att jag var så anonym. Men det ska också sägas att det var Niklas som tog den största finansiella risken och hade visionen. Jag var ung och hade inte möjlighet att investera.”

Sedan dess har Andreas Sjölund investerat i flera bolag och suttit i olika styrelser. I september 2010 startade han Timesulin tillsammans med sin bror. Det är en tjänst som hjälper diabetespatienter att komma ihåg när de tog sin senaste insulinspruta.

Den här gången är tanken alltså att skapa ett verktyg för mötesbokning. Fram tills nu har det varit en stängd beta-tjänst med runt 1.000 användare.

I korthet funkar Meetbug så här:

Mötesbokaren föreslår tider att träffas och därefter skapas en inbjudan med en länk som kan delas med gästerna på valfritt sätt. Gästerna röstar på tider då de är tillgängliga och gruppen kan chatta om var och hur man ska träffas. Till sist sparas mötet i kalendern.

Många privatpersoner använder Facebook för att skapa event. Räcker inte det?
 

“Facebook fungerar till exempel bra om man vill bjuda in till ett event. Meetbug hjälper till när datumet inte är låst och man behöver rösta om datumet, det kan vara allt från en möhippa till en skidsemester. Dessutom är det inte alla människor som vill finnas på Facebook.”

Vilka ser ni som största konkurrenter?
 

“Det finns några nischföretag som gör det vi gör, till exempel Doodle. Det skulle vara utmärkt om jag skulle träffa mina programmerare i ett möte men det är ganska geekigt och påminner mig om ip-telefonin innan Skype fanns.”

På vilket sätt då?
 

“Skype var inte den första ip-telefonitjänsten, men de som fanns innan var gjorda av programmerare utan fokus på design och användarvänlighet. Vikten av det har jag tagit med mig till andra bolag och på Meetbug anställde vi en designer innan vi anställde en programmerare. Det ska vara en snygg och rolig tjänst att använda.”

Mötesbokaren är gratis att använda. Framöver skulle Meetbug kunna kapitalisera på vetskapen hur många personer som ska träffas var, när och hur, så att till exempel restauranger kan nå ut med erbjudanden inför ett möte.

“Men nu är huvudsyftet bara att göra en riktigt bra och snygg produkt som folk gillar”, säger Andreas Sjölund.

Läs fler artiklar
LÄS MER