Sök

Tuff könsdebatt i Silicon Valley

JämställdhetSilicon valley

Foto: Eric Risberg / TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

I Silicon Valley är diskriminering och jämställdhet två flitigt diskuterade ämnen – inte minst sedan sajten Reddit:s vd stämt ett av regionens största riskkapitalbolag för kvinnodiskriminering. Och likheterna mellan tech-meckat och Stockholm är många.

Debatten om kvinnans status inom tech har varit en stor snackis i Silicon Valley den senaste tiden, och har blossat upp ytterligare sedan den digitala nyhetssajten Reddit:s tillförordnade vd Ellen Pao tagit strid mot sin före detta arbetsgivare – riskkapitalbolaget Kleiner Perkins Caufield Byers.

Enligt Ellen Paos stämningsansökan ska venture capital-firman, som är kända för att bland annat ha varit med och byggt upp giganter som Amazon, Netscape och Google, ha diskriminerat henne, och de andra kvinnorna, under hennes tid på firman.

En infekterad soppa som nu resulterat i en rättegång – som förutom ett kraftigt skadat varumärke kan kosta Kleiner Perkins Caufield Byers upp till 130 miljoner kronor.

Rättegången är nu inne på sin femte dag.

LÄS MER: "Bara grabbar i toppen hos techjättarna"

Precis som i Sverige är techbranschen i Silicon Valley mansdominerad och enligt Lisa Enckell, marknadskonsult inriktad mot startupbolag, tidigare marknadschef på Wrapp, har kvinnofrågan blivit högaktuell på den amerikanska västkusten. 

Hon är själv baserad i San Francisco och följer utvecklingen på nära håll.

”Situationen är problematisk eftersom det bildas strukturer som gör att det blir svårare för personer som inte passar in i mallen att komma in. Och det handlar inte bara om kön. Här i Silicon Valley pratar man mycket om att det inte finns några mörkhyade inom tech”, säger hon.

”Det är aldrig kö till toan till tjejtoan på techevent, men man ser ändå tjejer där. Men det är faktiskt väldigt sällan man ser mörkhyade."

Trots att utvecklingen går långsamt är hennes känsla ändå att bollen har satts i rullning. Hon beskriver det som att det numera finns en medvetenhet i branschen, som i sin tur sätter press på investerare och rekryterare.

”Jag vet inte om det har hänt speciellt mycket konkret, men jag tycker det finns en annan inställning”, säger hon.

Ett skäl till det kan ha att göra med att Silicon Valley ligger i framkant jämfört med Stockholm sett till kvinnliga profiler. Det är åtminstone en teori som Lisa Enckell har.

”Det är en iakttagelse, och jag har snackat med tjejer här med samma erfarenhet. Det är förvisso mycket fler människor här i USA, så man kanske lurar sig själv, men känslan är att det finns fler framgångsrika kvinnliga chefer här på höga positioner”, säger hon.

”Det lockar i sin tur till sig fler kvinnor till branschen."

Men även vi journalister har ett ansvar i frågan, hävdar Lisa Enckell. Vi ringer henne och de andra svenska techkvinnorna när vi vill prata jämställdhet – men inte annars.

”Man blir lite trött av att prata om det här, men samtidigt brinner jag för ämnet. Men det är lite intressant. Varför  pratar man inte med oss om trender inom marknadsföring eller om de företag och produkter vi företräder?"

Intresset för rättegången med Ellen Pao har visat sig vara stort i USA – inte minst med tanke på att en jury nu kommer att sätta någon form av riktlinjer för vad som i framtiden bör kategoriseras som diskriminering.

Det är med andra ord mer på spel än bara pengar.

Läs mer