Sök

Elizabeth Warren attackerade techjättarna – då tog Facebook ner hennes annonser

MetaSociala medier

Mark Zuckerberg och Elizabeth Warren. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Presidentkandidatens annonser togs bort.

I helgen skrev vi om den demokratiske presidentkandidaten Elizabeth Warrens förslag om att bryta upp de stora techbolagen. Warren, som befinner sig en bit ut på vänsterkanten i amerikansk politik, vill bryta upp de stora techbolagen som Facebook och Google som hon tycker har för mycket makt.

Ett budskap som inte helt oväntat inte går hem hos techbolagen. Igår försvann plötsligt tre av Warrens annonser som propagerade för förslagen från Facebook, rapporterar den amerikanska nyhetssajten Politico. Istället ersattes de av en text som förklarade att annonsen hade tagits ner för att den stred mot Facebooks annonspolicy. 

Efter påstötningar från Politico svarade sociala medierjätten att annonserna hade tagits ner men att de var på väg upp igen. 

"Vi tog bort dem för att de strider mot vår policy om användande av vårt varumärke," säger en anonym talesperson till nyhetssajten.

"För att säkerställa en ordentlig debatt kommer de att återpubliceras."

Elizabeth Warren, som är en av ett dussintal potientiella utmanare till Donald Trump, tog händelsen som ett bevis på att Facebook har blivit för stort och mäktigt.

"Nyfiken på varför jag tycker FB har för mycket makt? Vi kan börja med att de kan stänga ner en debatt om att FB har för mycket makt" twittrade hon.

"Tack för att mina poster har kommit tillbaka. Men jag vill ha en social media-marknad som inte domineras av bara en censor".

Läs mer