Sök

Klarnas köpte Close Brothers Retail Finance – här är prislappen

Klarnafintech

Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna. Foto: TT

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Klarna betalade nästan en miljard för det brittiska lånebolaget, kan Breakit avslöja.

I höstas stod det klart att Klarna växlar upp i Storbritannien genom ett uppköp. Man svalde då Close Brothers Retail Finance, som lite förenklat kan beskrivas som en konkurrent till Klarna.

Prislappen var hemlig.

Men i en fotnot, långt bak i Klarnas färska bokslutskommuniké, har Breakit nu hittat siffran.

"Förvärvet uppgick till 980 miljoner kronor och betalades kontant", står det.

Det är därmed sannolikt Klarnas största uppköp i pengar räknat sedan bolaget svalde Sofort 2013. Men prislappen är något svårtolkad.

I siffran ingår nämligen Close Brothers Retail Finances lånestock, som uppgår till knappt en miljard kronor.

"Övriga tillgångar och skulder relaterade till låneportföljen är inkluderade i förvärvet", heter det i bokslutskommunikén.

Flyttar över kunderna

Close Brothers Retail Finance var tidigare en del av det börsnoterade brittiska bolaget Close Brothers Group. Verksamheten bygger på att ge ut konsumtionslån utan säkerhet via en lösning skräddarsydd för e-handlares och butikskedjors kassor.

Såhär beskrev bolaget sin verksamhet i en intervju:

"Våra finansieringsprodukter låter shoppare betala över tid, via enkla månatliga betalningar. Vi hjälper våra handlare att konvertera fler webbläsare till köpare, vilket ökar försäljningen och kundlojaliteten".

Ganska likt vad Klarna pysslar med alltså. Nu migrerar Klarna alla handlare som använt Close Brothers Retail Finance till sin egen plattform. Enligt tidigare uppgift från Klarna handlar det om minst 600 företag, inklusive varumärken som Samsung Electronics, Game och Ebuyer.

Betallösningar för butiker

Man skulle kunna se miljardköpet som ett sätt för Klarna att helt enkelt växa snabbare i Storbritannien, möjligen inför den börsnotering som det allt oftare skvallras om. Men Klarnas kommersiella chef Michael Rouse berättade i en intervju med Di Digital att förvärvet främst genomfördes för att komma åt de betallösningar för fysiska butiker som Close Brothers Retail Finance har.

"Lösningar för butiker är den stora möjligheten med den här affären", sade Michael Rouse.

Nyligen kunde Breakit avslöja att Klarna ber sina aktieägare att skjuta till en miljard kronor i en nyemission.

Läs mer