Ny sparrobot gör det enkelt att rädda dina pengar från att ruttna bort på sparkontot

Danske BankSparande

Tobias Lundgren

Spara och investera som ett proffs – utan att vara ett.
Det är målsättningen när Danske Bank lanserar sparroboten June i Sverige.
”När du väl har satt igång ditt sparande behöver du inte tänka på vilka fonder du ska ha, det är löjligt enkelt”, säger Martin Hagman på Danske Bank.

Arbetar du för dina sparpengar utan att låta sparpengarna arbeta för dig?
Då är du inte ensam. Enligt en undersökning gjord av Ipsos på uppdrag av Danske Bank har var fjärde person av de som sparar i Sverige sina sparpengar på ett vanligt sparkonto.

Något som i värsta fall kan betyda tusentals kronor i utebliven avkastning varje år.

Låt June förvalta dina sparpengar. Läs mer här!

”Det beror på hur stor risk man tar, men avkastningen för aktier kan om man jämför med ett vanligt bankkonto vara på runt fyra procent högre på lång sikt. Historiskt har det varit ännu högre. Över tid, med ränta på ränta-effekten, är det en väldigt stor avkastning som spararna går miste om”, säger Martin Hagman, Affärsutvecklingschef Wealth Management på Danske Bank.

Pengarna swishas enkelt till June

För många är det svårt att veta hur de på ett enkelt och tryggt sätt kan förvalta sina sparpengar. Och hur aktiv behöver man egentligen vara i sitt sparande?
Där kommer Danske Banks sparrobot June in.

”June ställer relevanta frågor och ger dig svaren, sedan sköter den sparandet åt dig utan att du behöver tänka på det. Du anger hur mycket och länge du vill spara, vilka ekonomiska förutsättningar du har och vilken risk du är beredd att ta, sedan ger June dig en rekommendation”, säger Martin.


Martin Hagman på Danske Bank.

Om du väljer att följa rekommendationen swishas pengarna enkelt till June, eller betalas in via autogiro eller banköverföring, sedan är fondsparandet igång.

”Man ska kunna lita på June och när sparandet väl är startat behöver du inte fundera på var dina pengar är investerade. Det är löjligt enkelt.”, säger Martin.

”Riskspridning är livets enda gratislunch”

June tar även hänsyn till vilka risker kunden vill ta i sitt sparande och ser till att diversifiera portföljen så att risknivån matchar kundens placeringshorisont.

”Det sägs ibland att det inte finns några ’gratisluncher’ i livet. Men det finns faktiskt en sådan: Riskspridning. June investerar globalt i tillväxtmarknader, företagsobligationer, statsobligationer med mera. Då får man möjlighet till högre avkastning med lägre risk över tid.”

Vilka kunder tycker du June passar bäst för?

”De som vill ha någon som sköter förvaltningen åt en på ett professionellt, överskådligt och enkelt sätt men som kanske inte har tid eller möjlighet att träffa en rådgivare på banken. June är även riktigt bra för den prismedvetne.”

June anpassar sig efter hur just du vill spara. Läs mer här!

I slutändan menar Martin att det är just enkelheten som bör tilltala sparare som inte vet hur de på bästa sätt ska förvalta pengarna:

”Vi lever allt längre och det betyder att vi också ska få våra pengar att räcka längre. I ett sådant scenario räknas varje krona. Därför hoppas vi att de som idag inte har ett sparande eller som kanske bara sparar på ett sparkonto, nu kan komma igång och fondspara på enkelt sätt. Man behöver inte vara någon expert”, avslutar Martin.

* Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Så fungerar June

June finns på Junespara.se och som app i App Store.

Minsta investeringsbelopp i June är 100 kronor. Inbetalningar kan göras med Swish, autogiro eller banköverföring.

Årsavgiften är 0,59 procent.

Du behöver inte vara kund i Danske Bank sedan tidigare för att kunna spara med June.

Läs mer