Sök

Apple i äpple-bråk med norskt regeringsparti: Risk för förväxling

Apple

"Är det mitt varumärke eller norska FRP:s?" tänker kanske Tim Cook. Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Äpplet en känslig sak för Apple.

Apple, ett av världens tre största börsbolag, protesterar mot det norska Fremskrittspartiets logga, som innehåller ett rött äpple.

Det rapporterar norska Verdens Gang.

Partiet, vars partiledare är Norges nuvarande finansminister Siv Jensen, har haft äpplet i sin logga sedan 30 år tillbaka, men det amerikanska teknikbolaget hävdar att det finns risk för att partisymbolen blandas ihop med Apples.

Orsaken till striden grundar sig i att Fremskrittspartiet under september 2018 registrerade sin logo som ett varumärke i ett flertal kategorier. En sådan ansökan innebär ett två månader långt fönster för den som vill protestera.

Norges motsvarighet till Patent- och registreringsverket hade bifallit partiets ansökan, men den 10 december inkom Apples klagan. Bolaget har nu fram till den 12 maj att utvidga besvärsinlagan.

Fremskrittspartiets generalsekreterare Fredrik Farber uppger för den norska kvällstidningen att kontakt har upprättats med Apple och att man hoppas kunna nå en lösning i frågan.

Det är inte förstas gången Apple ger sig in i varumärkestvister om äpplen. Så sent som förra året förlorade de en tvist i Sverige med Stiftelsen Diabets Wellness.

Läs mer