Elizabeth Warren ska bräcka Trump – vill bryta upp de stora techbolagen

Facebook Apple Politik
Elizabeth Warren ska bräcka Trump – vill bryta upp de stora techbolagen

Elizabeth Warren och Mark Zuckerberg. Foto.TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Techbolagen inte populära bland Trumps utmanare.

Det står en hel drös av Demokrater redo att utmana Donald Trump om presidentposten i valet nästa år. Elizabeth Warren har gjort sig känd som en av de i den vänstra delen av det amerikanska politiska klimatet. 

Hennes senaste utspel kommer inte ändra den bilden. Vid ett kampanjmöte i New York la senatorn från Massachusetts fram sin plan för hur hon ska bryta upp de amerikanska techjättarna.

"Vi har de här jätteföretagen – jag behöver inte berätta för någon här att de kan köra över alla", sa hon i ett tal inför hennes anhängare.

"Jag är trött på miljardärer som åker snålskjuts.

Framförallt siktar hon in sig på Apple, Amazon, Google och Facebook – bolag som hon vill bryta isär. I en bloggpost på Medium utvecklar hon sitt resonemang.

"Dagens stora techbolag har för mycket makt – för mycket makt över vår ekonomi, över vårt samhälle och över vår demokrati. De har skövlat konkurrensen, använder vår privata information för att tjäna pengar och har vridit om spelplanen till deras fördel."

Bland hennes förslag är att de storaffärer som har gjorts de senaste åren ska omintegöras. Det skulle bland annat innebära att Facebooks köp av Instagram och Whatsapp och Amazons köp av matvarukedjan Whole Foods skulle rullas tillbaka.

Warren är inte ensam om att vilja ta över Vita Huset och presidentposten efter Donald Trump, hittills har ett dussintal kandidater ställt upp på den demokratiska sidan inför presidentvalet 2020.

Flera av dem, inklusive en av favoriterna socialdemokratiske Bernie Sanders, har uttryckt liknande tankar som Warren, men ingen har lagt fram ett sånt detaljerat förslag tidigare.

I de senaste opinionsmätningarna får hon runt 10 procent av de demokratiska väljarna. Leder i mätningarna gör den förre vicepresidenten Joe Biden, trots att han inte har berättat om han ställer upp ännu. 

Läs fler artiklar
LÄS MER