Kontroversielle mediebossens Chang Fricks nya drag – kryptobörs och kärnkraft

Kryptovaluta
Kontroversielle mediebossens Chang Fricks nya drag – kryptobörs och kärnkraft

Chang Frick grundade Nyheter Idag. Nu bygger han en kryptobörs. Foto: Breakit, skärmdum Yasoshi samt TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Chang Fricks Nyheter Idag har blivit en kontroversiell maktfaktor.
Nu lanserar han ett nytt bolag – som ska tjäna pengar på kryptovalutor.

Hans fans ser honom som en sanningssägare, som skriver om saker som de stora medierna förtiger. Andra menar att han bygger ett litet medieimperium på att sprida hårdvinklade nyheter kopplade till invandring, som tycks ha som främsta syfte att spä på hat och polarisering.

Chang Frick har ett brokigt förflutet. Han har varit prisad ung entreprenör (bolaget rev högspänningsledningar), kommunalpolitiker för SD och inblandad i Politiskt Inkorrekt.

Sedan 2014 driver han nyhetssajten Nyheter Idag.

"Jag näthatar professionellt", säger Chang Frick, halvt på skämt.

Det brukar han säga när folk frågar vad han jobbar med. Kanske är det hans sätt att avdramatisera sin maktposition i de delar av samhället som inte litar på traditionella medier.

Eller så gillar Chang Frick bara att provocera.

"Jag skämtar lite om det där med näthatet. Men tittar man idag så har nästan alla politiker börjat rätta in sig i frågor som vi har tryckt på i. För tio år sedan blev man kallad rasist", säger Chang Frick och tillägger:

"Men för att det ska finnas en nisch så måste det finnas ett behov därute. Annars skulle det ju inte funka".

Han är kontroversiell. Nyheter Idag har kallats för propagandasajt, populistisk och högerextrem.

Oavsett vad man tycker om den oborstade medieentreprenören, son till en rom och en judinna, har han blivit en maktfaktor i det nya medielandskapet. I kampen om att sätta agendan – och etablera en bild av verkligheten.

Nyheter Idag har under de senaste 12 månaderna skapat ett högre engagemang på Facebook än exempelvis Dagens Nyheter, Nyheter24 och Metro. Det visar data från Facebooks analysverktyg Crowdtangle.

En studie från Reuters Institute skattar att så mycket som 10 procent av svenska nyhetskonsumenter läser sajten (en siffra som dock kan vara i överkant).

Chang Frick kapitaliserar på en trend, där en grupp av befolkningen ratar traditionella medier för alternativmedier som speglar publikens egna verklighetsbild.

Här är ett axplock av rubriker från den senaste tiden.

"Åtalet: Syrisk badhusrunkare ofredade barn i Uppsala"

"Östersunds kommun ger flyktingar gräddfil till kommunala bostäder"

"Somaliern [borttaget namn] våldtog kvinna i taxi – slipper undan med ungdomstjänst"

Det finns pengar att tjäna på denna typ av budskap.

Nyheter Idag omsatte i fjol, efter att ha anställt en annonssäljare som jobbat länge på Flashback, 4,3 miljoner kronor. Resultatet landar nära nollan.

"Vi höll på att göra 500.000 kronor i vinst, men jag fick ned det till noll. Jag vill inte betala mer skatt än vad jag måste, jag är ju libertarian", säger Chang Frick.

Nu ska han bredda sin verksamhet – med kryptovalutor och kärnkraft.

Just nu smyglanserar Chang Frick en kryptobörs, kallad Yasoshi, under parollen "one exchange to trade them all".

Plattformen har han byggt tillsammans med David Skeppstedt, en av männen bakom kryptobörsen Nova som nyligen såldes till BTCX.

Kryptobörser kan vara en lönsam verksamhet, där intäkterna bygger på att ta en avgift för växlingen. Just nu befinner sig sektorn, med bitcoin i spetsen, i en tung baksmälla. I branschen talas det om en "kryptovinter".

Chang Frick räknar med att en del andra börser kommer att kasta in handduken framöver.

"Den initiala idiothajpen vill jag ha bakom mig. Vi kommer att få en ny uppgång i krypto. Jag vet inte när den kommer, bara att den kommer", säger Chang Frick.

"Vilka kryptovalutor, eller blockkedjor, som kommer att ha ett värde kan man bara spekulera i. Men värdet i att ha en exchange för kryptovalutor är uppenbart".

Hur har du tänkt att driva trafik?

"Du pratar med en av Sveriges största klickhoror, så det är väl det minsta problemet. Men vi börjar i liten skala".

Chang Frick uppger att han tillsammans med partners har investerat runt 1 miljon kronor i projektet som drivs i Hodlingbolaget Krypterade Kulor AB.

"En mille ligger vi ute med. Jag har själv gått in med 250.000 kronor", säger Chang Frick, som själv har nolltaxerat under flera år. 

Parallellt planerar Chang Frick att bredda Nyheter Idag – med kärnkraft.

Inspirationen tycks komma från en medieprodukt på andra sidan av det politiska spektrat. Vänstertidningen ETC driver sedan flera år tillbaka ett bolag som erbjuder ren solel till sina kunder.

Chang Frick ska snart lansera sin version. 

"Vi ska göra precis som de gör, fast tvärtom. Vi ska bara sälja ren jävla kärnkraft, du vet lite som den där Eddie Meduza-låten 'Mera kärnkraft'"

Nu förhandlar han med potentiella partners, alltså ett elbolag som kan ordna de praktiska bitarna.

"Vi pratar med ett antal. Jag kan driva in kunderna, och får jag en liten marginal så blir jag nöjd".

Den "professionella näthataren" Chang Frick kliver in i 2019 med en ambition om att kapitalisera på den publik han byggt upp.

Uppdatering: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att Chang Frick varit inblandad i hatsajten Avpixlat, vilket Expo rapporterat. Chang Frick uppger dock själv att han inte haft något med Avpixlat att göra, utan att han startade Nyheter Idag delvis som en motreaktion mot den typen av sajter.

Läs fler artiklar
LÄS MER