EQT-veteranen Jan Ståhlberg startar ny fond – ska rädda världen

EQT Ventures Miljö
EQT-veteranen Jan Ståhlberg startar ny fond – ska rädda världen

Jan Ståhlberg. Foto: TT/Press

Direkt / Breakit

Ska bara investera i bolag som gör världen bättre.

En av EQT:s första medarbetare, Jan Ståhlberg, ska sätta upp en ny fond inriktad på så kallad "impact investing". Nordea satsar 300-500 miljoner euro, mellan 3 och 5 miljarder svenska kronor, i den nya fonden.

Det rapporterar Financial Times på fredagen.

Fonden kommer att investera uteslutande i bolag som stödjer FN:s mål om hållbar utveckling och investeringsobjekten kommer att vara verksamma inom bland annat hälsovård, energieffektivitet, avfallshantering och jordbruk.

Själva definitionen av "impact investing" är att investera i sådant ger positiva effekter utöver finansiell avkastning, exempelvis miljömässigt eller på samhället i stort. Fonden kommer därför att undvika till exempel bettingsektorn, skriver Financial Times med hänvisning till källor.

Fler investerare än Nordea är på gång och fonden väntas få in mycket mer kapital än vad banken bidrar med, enligt tidningen. Redan på fredag kan Nordeas investering komma att offentliggöras. Vilken del av Nordea som gör investeringen framgår inte av artikeln. Nordea har inte velat kommentera uppgifterna, skriver den brittiska tidningen.

Under 2018 blev det känt att Jan Ståhlberg skulle lämna EQT. Han var då vice ordförande och delägare.

"Men pengar är inte det viktigaste: jag kan leva mitt liv som jag vill ändå. Jag gillar att arbeta och har inga stora konsumtionsvanor. Och även om jag inte kommer att få inkomstflödet från EQT framöver kommer jag fortfarande – tror jag – att vara ganska efterfrågad, med bra inkomster, om än mycket mindre än vad jag skulle ha om jag vore kvar som ägare i EQT", sade han till Dagens Industri i juni 2018.

Läs fler artiklar
LÄS MER