Krönika

Ta pengarna och spring – hetaste rådet på Stureplan just nu

Instabridge Swedbank Lundells vecka
Ta pengarna och spring – hetaste rådet på Stureplan just nu

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Miljardär ger Breakits Stefan Lundell senaste nytt.

I veckan bjöd jag en miljardär på lunch.

Strax innan kaffet kom in skakade han på huvudet och utbrast:

“Det är helt galet. Det är otroligt många bolag ute till försäljning och bankerna tillåter extremt hög belåning till köparna”.

Själv tackade miljardären nej till i princip alla förslag från investmentbankirerna. Även om han har rejält med torrt krut för nya förvärv så sitter han still i båten. Orsaken var den vanliga – det är helt enkelt för dyrt.

Efter att ha intervjuat sådana som han de senaste 20 åren är jag visserligen lite skeptisk mot just det argumentet. På köparsidan tycker man ju av princip alltid att det är för dyrt, det vet vi alla som varit spekulanter på till exempel en bostadsrätt eller villa. Oavsett när du frågar så känns prisbilden både på företag och lägenheter upptrissad.

Men med den brasklappen är jag den här gången övertygad om att man faktiskt ska ta honom på orden. Han är nämligen inte den enda som vittnar om en extremt hög aktivitet på förvärvsfronten.

Bara den senaste veckan har jag hört samma tongångar från tunga investmentbankirer och andra storinvesterare: Trots allt snack om lågkonjunktur så finns det nästan obegränsat med pengar för bolagsförvärv. Till skillnad från för något år sedan är dock aptiten numera betydligt större för stabila och lönsamma bolag, istället för snabbväxande förlustbolag.

Det fick vi ett tydligt exempel på igår när Instabridge gick i konkurs, trots imponerande tillväxttal i antalet nya användare.

Min vän miljardärens råd till alla som till äventyrs sitter med ett vinstbolag de vill sälja var tydligt – ta pengarna och spring.

“Jag säger det till alla som funderar på att sälja. Gör det nu, bättre tillfälle kommer inte tillbaka på länge”, konstaterade han samtidigt som han sörplade på sitt bryggkaffe.

Själv tog jag notan och skyndade tillbaka till redaktionen. Inte för att sälja mitt bolag men väl för att jaga efter alla andra som går i säljtankar.

Det är trots allt goda nyheter för oss som jobbar i en nyhetsfabrik – för ni läsare älskar ju storys om entreprenörer som cashar in. Ropa till om du hört något!

Trevlig helg!

Veckans exportör: Niklas Adalberth. Den gamla Klarna-grundaren fortsätter oförtrutet att bygga vidare på sitt impact-bygge Norrsken. I veckan hörde jag att han inom kort (nåja, före sommaren i alla fall) ska expandera Norrsken-konceptet till ytterligare ett europeiskt land och även in på den afrikanska kontinenten. Spännande!

Veckans mest blåsta: Di Digital. Igår förmiddag dök det upp ett oväntat pressmeddelande i vår tipsmejl – att wifi-startupen Instabridge försatts i konkurs. Avsändaren var konkursförvaltaren själv och när vi ringde upp för att bekräfta nyheten fick vi veta att “Di Digital redan var på nyheten” och att man därför valt att gå ut med pressmeddelande. Bra för oss på Breakit som nu blev först med nyheten (tack vare min snabbskrivande kollega Sara Lindmark). Men samtidigt extremt surt för våra vänner på Di Digital som uppenbarligen grävt fram nyheten innan konkursförvaltaren valde att gå ut med pressmeddelandet. Kämpa Di!

Veckans igenkänning: Konflikträdsla. För några veckor sedan skrev jag om min frustration över kunder som aldrig gav besked och gick upp i rök när det var dags att säga ja eller nej till en affär. Mängder av entreprenörer och säljare har hört av sig efteråt för att intyga att de upplevt samma frustration. Men i veckan fick jag ett nytt inspel i frågan som visar att entreprenörer inte är ett dugg bättre. En erfaren investerare berättade att när de kom in som ny ägare i ett bolag så var det standard att ett gäng medarbetare dök upp första veckan med förslag som den tidigare ägaren/entreprenören “lovat att vi skulle göra på lite sikt”. Konflikträdsla var ordet.

Veckans munkavle: BIrgitte Bonnesen. I veckan avslöjades att Swedbank-ledningen med koncernchefen Birgitte Bonnesen i spetsen blockerat Sveriges Televisions tipssajt för sina anställda. Desperationen efter avslöjandet kring bankens inblandning i penningtvättskandalerna tycks öka för varje dag.  

Läs fler artiklar
LÄS MER