Beslut idag: Extraskatten vid generationsskifte i bolag slopas

3:12Ekonomi & skattGenerationsskifte

Magdalena Andersson. Foto: TT

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Skattereglerna ska vara likvärdiga om bolag stannar kvar i familjen jämfört med när det säljs till en utomstående.

Regeringen lägger fram en proposition om generationsskiften i fåmansbolag.

Det framgår av ett regeringsbeslut på torsdagen. Syftet är att skattereglerna ska vara likvärdiga om bolag stannar kvar i familjen jämfört med om bolaget säljs till en utomstående, skriver Dagens Industri.

“Det här underlättar för företag som vill generationsskifta och där man vill fortsätta driva företaget inom familjen. Det är något som är angeläget. Vi vet att våra familjeföretag är en ryggrad i svensk ekonomi och står för ett långsiktig ägande”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Di.  

Förslaget stöds förutom av regeringen och deras stödpartier Centern och Liberalerna även av Moderaterna och Kristdemokraterna. Varje år sker generationsskifte i cirka 50 familjeföretag. Reformen införs vid halvårsskiftet.

Samtidigt täpper regeringen till en möjlighet till skatteflykt för företagare som sprider indirekt ägande av snarlik verksamhet på flera bolag för att få en lägre kapitalskatt.

3:12-regelverket som styr hur fåmansföretagare blir beskattade för utdelning från det egna bolaget kommer att ses över enligt Januariavtalet som träffades mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Du kan läsa mer om 3:12 här.

Läs mer