Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Wifi-startupen Instabridge i konkurs

Niklas Agevik, medgrundare av Instabridge. Foto: Press

Instabridge vill förse utvecklingsländer med gratis wifi och är tungt backat med riskkapital. Nu går startupen i konkurs.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

Instabridge grundades av Niklas Agevik och Erik Tigerholm 2012. De har sedan dess byggt upp en tjänst som innebär att användarna kan surfa gratis på olika wifi-nätverk världen över. 

Tanken är att människor i länder med dålig 3G- och 4G-täckning ska kunna röra sig i stan och trots det surfa ostört på mobilen med hjälp av exempelvis kaféers och restaurangers internetuppkopplingar.

Instabridge är tungt backat och har sedan starten tagit in cirka 75 miljoner kronor, enligt Crunchbase, från riskkapitalbolag som Balderton, Creandum, Moor och Luminar Ventures.

Bland investerarna finns också bland annat Spotifys första investerare och storägare Felix Hagnö samt den amerikanska affärsängeln Tim Draper, som även investerat i den kinesiska sökjätten Baidu och Elon Musks biltillverkare Tesla.

Nu försätts alltså bolaget i konkurs. 

"Tanken var att vi skulle bli lönsamma genom att lansera en premiumtjänst. För att göra det behövde vi stänga en nyemission och det lyckades vi inte med", säger Niklas Agevik. Läs en längre intervju med Niklas Agevik om konkursen här.  

Tjänsten har två miljoner månatliga användare och 30.000 nya dagliga nedladdningar. Den största marknaden är Brasilien följt av Mexiko.

Konkursförvaltare är Nils Åberg, hans förhoppning är att det ska gå att sälja bolaget:

"Nästa steg blir att prata med intressenter. Förhoppningsvis kan vi överlåta verksamheten på ett eller annat sätt. Det är en bra produkt som utvecklats, nästa steg är att få omsättning på den". 

I så fall handlar det alltså om att en ny ägare ska köpa upp rättigheterna i konkursboet, och enligt Nils Åberg även "i bästa fall ta över hela eller delar av personalen".

Bolaget har idag runt 12 anställda. 

Transparens: Niklas Agevik är flitigt återkommande krönikör i Breakit. Läs några av hans krönikor här, här och här.   

Läs mer