Sök

Så mycket kostar Axfoods nya automatiserade logistikcenter

Axfood

Klas Balkow, vd Axfood. Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Axfood bedömer att investeringsbehovet för det högautomatiserade logistikcentret i Stockholm kommer att ligga i den högre delen av det tidigare angivna spannet om 400-600 miljoner kronor årligen under perioden 2019 till 2022.

Det skriver bolaget i ett pressmeddelande med anledning av att Axfood ingått en avsiktsförklaring med Witron om att använda bolagets teknologi för det högautomatiserade logistikcentret som planeras vara i full drift 2023.

"Med den valda automationslösningen är bedömningen att investeringen kommer att ligga i den högre delen av detta spann. Investeringen kommer att finansieras genom lån", skriver Axfood.

I Axfoods totala investeringsprognos för 2019 om 1,5-1,6 miljarder kronor, som meddelades i samband med bokslutsrapporten i februari, ingår investeringar i det högautomatiserade lagret med 600 miljoner kronor har vd Klas Balkow tidigare uppgett.

Vidare uppger Axfood på onsdagen att det har tecknat en avsiktsförklaring med fastighetsägaren NREP Logicenters om att förlägga lagret till Bålsta, nordväst om Stockholm.

Det nya logistikcentret innebär att stora delar av logistikverksamheten för Stockholm, Mälardalen och norrut, som i dag står för cirka 60 procent av volymen, samordnas. Enheten kommer att ersätta de nuvarande lagren i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra. Dessutom skapas utrymme att öka kapaciteten med minst 40 procent jämfört med dagens volym i de befintliga sex lagren, uppger Axfood.

"Vi räknar med att kostnadsgraden för vår logistikverksamhet, inklusive nytt hyresavtal och ökade avskrivningar, redan 2023 kommer att vara i nivå med nuvarande kostnadsgrad. Därefter beräknas kostnadsgraden sjunka i takt med Axfoods tillväxt", skriver bolaget.

Läs mer