Maria Wetterstrand hade dubbla roller i utredning om bioflygbränsle– "en klar intressekonflikt"

Energi Naturgas
Maria Wetterstrand hade dubbla roller i utredning om bioflygbränsle– "en klar intressekonflikt"

Maria Wetterstrand. Foto: Pontus Lundahl / TT

Tobias Blixt

Reporter

Säger själv att hon hela tiden har varit transparent med sina andra engagemang.

Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand ledde regeringens utredning om att få in mer biobränsle i flygindustrin. Samtidigt som hon ledde den utredningen satt hon i styrelsen för Cortus Energy – ett bolag som utvecklar miljövänliga drivmedel. Något som Samhällsnytt först uppmärksammade.

Enligt Dagens industri har hon 615.000 aktier i bolaget, vilket motsvarar 0,12 procent av det totala antalet aktier. Men i ett mejl till tidningen skriver Maria Wetterstrand att utredningens resultat inte har påverkats av hennes engagemang i bolaget.

”Jag skulle ha lagt samma förslag om jag inte suttit i Cortus styrelse. Jag skulle köpt aktier i Cortus även om jag inte gjort flygutredningen. Det har inte påverkat mina slutsatser”, skriver hon till DI.

”Jag har varit öppen och transparent samt redovisat alla mina kringengagemang från början tydligt inför att jag för ett år sedan blev utsedd till statlig utredare. Miljödepartementet har inte haft några invändningar.”

Korruptionsexperten Louise Brown på Transparancy International Sverige säger till SVT att Wetterstrands dubbla roller är problematiska.

“Min bedömning är att det är en klar intressekonflikt. En utredare som jobbar med att ta fram rekommendationer ska inte samtidigt äga aktier i ett bolag som är verksam på det området”, säger hon.

Cortus Energy utvecklar en teknik för produktion av förnybar energigas, där flygbränsle kan vara ett användningsområde för gasen.

Enligt Wetterstrand ligger det långt fram i tiden att någon sådan produktion skulle kunna ske. Det finns idag inte heller någon anläggning för flygbränsle berättar hon för Dagens Industri.

Läs fler artiklar
LÄS MER