Framtidens nätverk är här: ”Smart-WAN är IT-chefens dröm”

Framtidens nätverk är här: ”Smart-WAN är IT-chefens dröm”

Nu kommer ett mjukvarubaserat WAN som gör livet enklare för IT-avdelningen och hela företaget.
“Glöm omständliga nätkonfigurationer. En knapptryckning och den nya butiken eller kontoret får en ny brandvägg eller molntjänst”, säger Fredrik Lindros på IP-Only.”

Knack, knack på IT-chefens dörr. Det är företagets expansionschef.

”Tja. Vi sätter upp en popup-butik i nya gallerian i övermorgon, kan du ordna så att kortbetalningen och nätet funkar då?”

Med dagens WAN –  Wide Area Network, ett nätverk som kopplar ihop flera kontor eller butiker – kan uppgiften få IT-chefen att sucka. Att på kort tid säkerställa en anslutning mot företagets nätverk görs inte i en handvändning. Drömmen hade varit att kunna använda vilken uppkoppling som helst, utan att tumma på säkerheten, funktionaliteten eller prestandan.

Ny molnserver med en knapptryckning? Läs mer om Smart-WAN här!

Med IP-Onlys nya Smart-WAN blir drömmen verklighet. Och IT-chefens suck en axelryckning.

”Det är bara för företagets WAN att använda den uppkoppling som finns tillgänglig på plats. 4G, MPLS (ex IP), eller vanligt en vanlig bredbandsuppkoppling”, säger Fredrik Lindros, Go To Market-Director på IP-Only som levererar nätlösningar till bland andra Scania, Clas Ohlson, ATG och Socialstyrelsen.

Glöm hur ni tidigare brukar koppla ihop ert WAN

Med Smart-WAN blir IP-Only första operatör i Sverige att erbjuda SD-WAN, ett mjukvarubaserat nätverk som möter digitaliseringens ökande krav på flexibilitet, transparens, molnanpassning och säkerhet.

“Glöm hur ni tidigare brukar koppla ihop ert WAN. Med Smart-WAN flyttas allt till ett mjukvarulager”, säger Fredrik Lindros.

”Alla vill förbättra kundupplevelsen, och då behövs fiber i större utsträckning. Men att fibrera tar tid. Det kan ta tio månader att få upp ett nytt nätverk som täcker hela Norden. Med vårt Smart-WAN behöver du inte börja med att gräva fiber. Vi skickar ut utrustning och du får ett fungerande WAN inom en månad. Därefter kan vi sätta spaden i marken och fixa den underliggande strukturen.”

Nytt WAN på plats först, sedan det mer komplexa alltså. Då behöver det inte gå tio månader innan företaget kan få upp nya ställen i WAN:et – nya sajter, kontor, popup-butiker – utan flexibiliteten finns där från början.

IP-Only utvecklar just nu Smart-WAN tillsammans med företag inom retail-, finans- och byggbranscherna. Smart-WAN kommer att lanseras under 2019.

Kunderna tycker det är roligt att vara med och påverka

”När en ny tjänst förändrar en hel bransch måste man arbeta nära några utvalda kunder, så att den matchar deras behov. Det är ett nära, personligt och konstruktivt samarbete. Kunderna tycker det är roligt att vara med och påverka”, säger Fredrik Lindros.

Läs mer om framtidens nätverk här

Fördelar med Smart-WAN

Ökad transparens
”Idag är transparensen begränsad. Du kan se trafiken, om sajten är uppe eller nere. Med Smart-WAN kan du följa trafiken mer detaljerat på varje enskilt kontor eller sajt, detta i ett enkelt och snyggt gränssnitt. Är det Youtube-tittande som fyller linan och inte Skype-samtal, som det är tänkt?

Du kan också se SLA (Service Level Agreement) i realtid, alltså om leverantören håller vad de lovar. Förr var man tvungen att ringa och få en rapport av leverantören. Nu ser man det själv i gränssnittet i realtid”, säger Fredrik Lindros.

Enklare använda molnet
”Med Smart-WAN blir det lika enkelt att lägga till en ny molnserver som att lägga upp en ny sajt – det är redan förprogrammerat. Du blir alltså inte beroende av en omständlig konfigurering för att molnresursen ska fungera i ditt WAN. Den nya molnservern dyker upp som ytterligare punkt i ditt WAN med en knapptryckning.”

Så kan Smart-WAN förändra ditt företag

Ökad stabilitet
”Det här hänger ihop med den ökade transparensen. Du kan själv bestämma att kortbetalning, Skype och CRM-systemet alltid ska prioriteras i nätet, medan Youtube, bittorrenttrafiken och annat som inte är lika viktigt för verksamheten nedprioriteras. Backupfiler kan nedprioriteras dagtid men få mer kärlek på natten. Totalt ökas den upplevda stabiliteten.”

Bättre och smidigare säkerhet
”Med ett mjukvarubaserat WAN blir det enklare att lägga till brandväggslösningar. Glöm dagens konfigurationsproblem när du öppnar ett nytt kontor eller en ny butik som kopplas upp mot ditt WAN. Med en knapptryckning lägger du till en ny brandvägg som går igång direkt”, säger Fredrik Lindros.

Läs fler artiklar
LÄS MER