Google vädjar till EU: Ändra de nya upphovsrättsreglerna

GoogleEUUpphovsrätt
Sundar Pichai, vd på Google som äger Youtube.

Sundar Pichai, vd på Google. Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Sökmotorjätten riktar skarp kritik mot de nya upphovsrättsreglerna.

Inom kort kommer nya upphovsrättsregler klubbas igenom i EU. Beslutet har kallats ett ödesbeslut om internet och kritikerna hävdar att de skulle kunna förändra nätet som vi känner det.

För allt om vad det egentligen handlar om kan du läsa här.

I ena ringhörnan i konflikten finns jätten Google som nu vädjar till EU:s politiker om ändringar av utkastet till nya regler.

Reglerna skulle enligt nuvarande förslag medföra oönskade konsekvenser menar Google.

"De hotar för Europa demokratiskt viktiga informationsvägar och riskerar att lägga sig som en våt filt över regionens tech-sektor", skriver Googles politiske chef Kent Walker i en bloggpost.

Som exempel tar Kent Walker upp att bolaget skulle tvingas övervaka och ta ner videor från Youtube (som Google ju äger) i förebyggande syfte, en försiktighetsåtgärd för att inte riskera att bli stämda.

"Plattformar som Youtube, som accepterar uppladdat material som har oklart, delvis oklart eller omtvistat upphovsrättsligt ägarskap hotas av juridiskt efterspel", skriver Kent Walker.

Det är ett hot mot yttrandefriheten, menar Google.

Särskilt små aktörer kommer drabbas, bland annat genom att endast ytterst lite får synas i Googles nyhetstjänst, vilket i första hand ger en försämrad tillgång till kvalitetsjournalistik och i sista hand leder till en svagare demokratisk process, skriver Google-chefen.

"Det är dåligt för skapare och användare som kommer mötas av försiktighetsblockeringar som egentligen är felaktiga".

Omröstning om förslaget kommer genomföras i Europaparlamentet senare i mars. Förslaget behöver få majoritet bland parlamentets 751 ledamöter.

Läs mer