Sök

Jätteras för familjen Reinhold – efter Youtubes krishantering

YoutubeStreamingFamiljen Reinhold

Familjen Reinhold. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Youtube vill hindra spridning av innehåll på barn som skulle kunna tolkas sexuellt och har därför bestämt sig för att stänga av kommentarsfunktionen på miljontals konton.
Några som har drabbats av förändringen är familjen Reinholds – vars dagliga visningar på kort tid har halverats.

Youtube valde förra veckan att stänga av kommentarerna på miljontals videoklipp. Förändringen kom efter ett avslöjande om att pedofiler utnyttjat plattformen för att tipsa varandra om klipp på barn.

När stora annonsörer meddelade att de inte tänkte samarbeta med Youtube längre tvingades streamingjätten snabbt hantera krisen.

Bland kanalerna som har drabbats av de numera avstängda kommentarer finns flera svenska youtubers. Mediepodden har rapporterat om att Familjen Reinhold har drabbats, liksom Bingo Rimer och Katrin Zytomierska.

Familjen Reinhold kunde förvisso enkelt slå på kommentarerna på sina klipp igen, men samtidigt har det totala antalet visningar sjunkit med nära hälften på daglig basis efter att Youtube meddelade sina åtgärder.

“Det är jättestor skillnad nu. Det konstiga är att enskilda videor från dag till dag har lika många visningar. Det är videor långt tillbaka i tiden som jag tror påverkas”, säger Jennifer Reinhold till Breakit.

Exakt varför antalet tittare sjunker när kommentarerna stängs av däremot något oklart.

“Totalt är det en halvering av visningar från dag till dag. Det är tråkigt, för det är ändå sporren för vad man gör. Men man får rida ut stormen. Det händer saker hela tiden, så man får vänta och se vad som händer framöver.”

Enligt Socialblade har kanalens dagliga visningar de senaste dagarna legat kring 40.000 och 60.000 visningar. Betydligt färre än de 70.000-90.000 visningar kanalen hade innan Youtubes förändringar.

Jennifer Reinhold vill vara tydlig med att de inte har haft några kommentarer av sexuell natur på sina klipp och att deras innehåll är barn- och familjevänligt. Hon ställer sig undrande till vad den här lösningen egentligen ska leda till.

“Vad signalerar det till alla andra.? Det är som att säga till en tjej att du får skylla dig själv för att du har kjol om du blir våldtagen. Man skyller på offren”, säger hon.

“Men det är klart att det svårt. Problemet är så mycket större än bara det här, för den här typen av människor kommer inte att sluta titta bara för att kommentarerna är avslagna.”

Familjen Reinholds kanal har några miljoner visningar varje månaden. 

Läs mer