Volvos oväntade besked – sänker hastigheten på alla nya bilar

Volvo Cars

Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Volvo Cars kommer från och med nästa år att strypa maxhastigheten i alla sina nya bilar till 180 kilometer/timme.

Det uppger företagets vd Håkan Samuelsson i en intervju med Bloomberg News.

Skälet till åtgärden är att Volvo Cars betraktar "onödigt" höga hastigheter som en av de tre huvudorsakerna till allvarliga trafikolyckor, tillsammans med berusning och distraktion.

"Det finns ingen anledning varför man ska kunna köra en Volvo snabbare än 180. /…/ När man tittar på tyska motorvägar sker en stor del av olyckorna på grund av överdriven hastighet, och i en tysk kontext omfattar det definitivt allting över 180", säger Håkan Samuelsson.

Volvo Cars-chefen är inte orolig för att begränsad toppfart ska skrämma bort kunder, snarare räknar han med att åtgärden ytterligare ska stärka Volvos trovärdighet inom säkerhetsområdet.

"Vi kan ta en diskussion om huruvida vi uppträder som en 'storebror' och vi kan gärna debattera det", säger Håkan Samuelsson och tillägger att företaget med ny teknik även vill förebygga olyckor orsakade av berusning eller distraktion.

Som exempel på sådan teknik nämner Volvo Cars-vd:n kameror, som kan registrera ansiktsuttryck och därmed upptäcka om föraren använt alkohol eller andra droger.

Läs mer