Terrorattackerna i Paris – så gör Facebook för att hjälpa till

Terrorattackerna i Paris – så gör Facebook för att hjälpa till

TT/AP Photo/

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Sociala medier-jätten Facebook har aktiverat en funktion som låter användarna meddela att de inte drabbats av terrorattackerna i Paris.

Ingen har nog undgått nyheterna om terrorattackerna som drabbade delar av Paris under fredagskvällen. I skrivande stund (11-tiden på lördagen) uppges över 120 personer ha mist livet och 200 personer uppges vara skadade som ett resultat av en rad attacker runt om i den franska huvudstaden.

Precis som vid andra tillfällen av liknande karaktär har sociala medier som Facebook och Twitter haft en stor roll när det kommer till informationsflödet. Förutom att hashtags använts på Twitter för att sprida information så tog Facebook det hela ett steg längre under fredagskvällen och aktiverade blixtsnabbt funktionen ”Safety Check”.

Med hjälp av funktionen kan människor på plats i Paris ”checka in” att de är i säkerhet och på så sätt meddela familj, vänner och omvärld att de är i säkerhet.

”Våld som detta hör inte hemma i någon stad eller något land i världen. Vi har aktiverat Safety Check, så om du är i Paris så kan du markera att du är säker och kolla att dina vänner och familj är det också”, skriver Facebook-grundaren Mark Zuckerberg enligt Wall street journal.

Så här twittrade även Breakits krönikör Emanuel Karlsten, som själv är på plats i Paris:

Det är inte första gången som Facebook använder sig av denna ”check in”-funktion. Tidigare har Safety Check använts i samband med bland annat naturkatastrofer.

Enligt Financial Times överbelastades även Twitters videoströmningsfunktion Periscope under fredagskvällen.

Bostadstjänsten Airbnb arrangerade under fredagen en stor techkonferens i Paris. Sent på fredagen meddelade medgrundaren Brian Chesky att lördagens aktiviteter ställs in.

Läs fler artiklar
LÄS MER