Blocket-utmanaren Wayke ska säkra bilköpet med AI

WaykeFordon

Marin Fransson.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Waykes nya drag ska göra det lättare att sätta priser.

Wayke är en plattform som låter dig köpa eller sälja begagnade bilar på andrahandsmarknaden. Tjänsten, som utgör en konkurrent till Blocket, startade 2017 och ägs av bilhandlarna själva.

Nu har Wayke utvecklat en ny pristjänst som tar hjälp av AI och maskininlärning. Genom att ta hänsyn till marknadsdata, kombinerat med bilens egna data, ska bilarna förses med rätt prislapp. Till grund för bedömningen ligger exempelvis utbud och faktorer som kan påverka efterfrågan, som ändringar i regelverk.

Martin Fransson är vd på Wayke.

”Trenden går mer och mer mot fasta priser på begagnade bilar utifrån faktisk data. Detta är ett naturligt steg i takt med att e-handel av bilar ökar vilket också bidrar till en bättre och säkrare upplevelse för konsumenterna”, säger Martin Fransson.  

Verktyget kommer att värdera de olika faktorerna och föreslå ett rekommenderat pris till handlarna.

I dagsläget är runt 950 anläggningar, handlare, anslutna till Wayke. Vi har tidigare berättat att flera större återförsäljare gått över till plattformen. 

Martin Fransson vill inte avslöja detaljer kring hur det går för Wayke, men är positiv till utvecklingen.

”Vi tuffar på och går enligt plan. Tillväxten såg jättebra ut under 2018. Kundbasen ökade och vi hade 50.000 publicerade fordon”, säger Martin Fransson.

Planen är att rulla ut fler tjänster framöver.

”Vi sitter på en otrolig mängd data genom vår marknadsplats, data som vi kan göra fantastiska tjänster av och som kan vara till nytta för handlare och konsumenter”.

Den nya funktionen ska även göra det möjligt att hålla koll på när det kan vara läge att sälja eller köpa en viss bilmodell. Tjänsten kommer inledningsvis att lanserar i en betaversion och rullas ut i större skala till hösten.

Wayke omsatte 22 miljoner under 2017 och backade med 3 miljoner kronor.

Läs mer