Uppgifter: Han tackade nej – till 86 miljarder i kontanter för Wish

Alibaba Amazon
Uppgifter: Han tackade nej – till 86 miljarder i kontanter för Wish

Peter Szulczewski/Linkedin.

Breakit

Peter Szulczewski driver en uppstickare i e-handeln som Amazon är berett att betala 86 miljarder kronor för.

Trots att Wish bara har funnits i fem år, har e-handelsbolaget plockat in närmare 600 miljoner dollar i riskkapital och värderas till drygt 3 miljarder dollar, alltså motsvarande 26 miljarder kronor.

En stor del av produkterna på Wishs webbsajt kommer direkt från kinesiska säljare och därför är priserna extremt billiga, oftast under 25 dollar. Nackdelen är så klart att leveranstiden blir flera veckor lång.

E-handelsjättar som Amazon och Alibaba har följt utvecklingen i Wish och enligt Business Insider har båda bolagen varit intresserade av ett köp under året. Och priset är inte vilket som helst.

Amazon ska ha lagt ett bud på 10 miljarder dollar i kontanter enligt en person med kontakter i företagsledningen. Peter Szulczewski som är medgrundare och vd ska dock ha tackat nej.

Enligt Business Insider har Wish redan runt 100 miljoner användare runt om i världen och säljer varor från 100.000 olika producenter.

Försäljningen sker via sociala medier och layouten påminner om Pinterest. Det senaste året har appen legat på topplistan i kategorin shopping i Google Play i Sverige.

En av dem som pekat ut Wish som en framtida storspelare inom svensk e-handel är Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.

Det återstår alltså att se om Wish kommer att förvärvas av någon av de stora jättarna. Enligt Business Insider är varken Amazon eller Alibaba beredda att betala över 10 miljarder dollar för bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER