Louise Samet är Stockholms senaste riskkapital-tungviktare: Blev positivt överraskad

Blossom Capital riskkapital fintech
Louise Samet är Stockholms senaste riskkapital-tungviktare: Blev positivt överraskad

Louise Samet. Foto: Jonas de Lange

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Lågkonjunkturen kan komma vilket decennium som helst."

För tre år sen lämnade hon Klarna efter sex år på bolaget och följde med Klarna-grundaren Niklas Adelberth till hans Norrsken. Två år senare lämnade Louise Samet och har sedan dess varit aktiv som affärsängel med investeringar i bland annat fintech-bolaget Anyfin och amerikanska Paytronage.

Nu kliver hon in som partner i Londonbaserade Blossom Capital som precis har stängt sin första fond på 85 miljoner dollar – nästan 800 miljoner kronor.

Blossom Capital grundades av Ophelia Brown tillsammans med Imran Ghory, båda med bakgrund på investeringsjätten Index Ventures. Med på båten finns också Mike Hudack, tills nyligen teknikchef på Deliveroo.

Och nu alltså Louise Samet som blir ansvarig för investeringar i Sverige och Norden.

Varför valde du att hoppa på det här?

"Jag blev väldigt positivt överraskad över kunskaperna i teamet och att de jobbar väldigt snabbt. Jag är också intresserad av att göra investeringar på ett mer amerikanskt vis där man är närmare entreprenörerna och satsar fullt ut på det teamet som finns. Värderingsmässigt kändes det helt rätt också."

Hur menar du värderingsmässigt?

"Det handlar om att vara på samma sida som entreprenörerna. Om de behöver hjälp på något vis kavlar vi upp ärmarna och hjälper till med det man kan."

Vilka områden är det som är hetast just nu?

"Jag brinner ju lite extra för fintech och tjänster som gör det lättare för konsumenter. Men vi tittar på alla sorters bolag inom konsumenttjänster och även inom delningsekonomin."

Det pratas ju om en lågkonjunktur just nu – hur påverkar det riskkapitalbranschen?

"De bolag som vi investerar i är så pass attraktiva att de inte påverkas så mycket. Det har ju pratats om en lågkonjunktur länge och den kommer vilket decennium som helst. När den dagen. kommer får man helt enkelt bita i det sura äpplet."

Läs fler artiklar
LÄS MER