Sök

Apple stoppades i Kungsträdgården – kan låta tomten stå orörd till 2046

AppleBostäder

Apples krossade dröm. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Slaget om Kungsträdgården fortsätter.

Apples grusade planer på en flaggskeppsbutik i Kungsträdgården har utvecklat sig till en följetong som skapat ont blod mellan teknikjätten och Stockholms Stad.

Bakgrunden är att det nya politiska styret satte stopp för planerna i höstas. 

Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, har tidigare berättat att beskedet gjorde Apples företrädare rasande.

”Ja, det stämmer. Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge”, sa Björn Ljung till Fastighetsvärlden då.

Apple betalade 129 miljoner kronor för byggnaden, där restaurangen TGI Fridays i dag huserar. Enligt tidigare rapporter ska techjätten ha plussat på 50 miljoner över ursprungspris för att sälja byggnaden till Stockholms Stad efter nederlaget. 

Nu skriver Mitti Stockholm att Stockholms Stad tappat intresse för att köpa tillbaka byggnaden. Apple kan nu helt sonika låta tomten stå orörd i 27 år framåt om de känner för det.  

Anna Näslund är kommunikatör på Exploateringskontoret.

”Avtalet gäller i 60 år, från 1986 till år 2046. Staden kan inte säga upp det dessförinnan. Detta fungerar ju som ett skydd för tomträttshavaren, säger Anna Näslund till Mitti.

Apple måste fortfarande betala hyra för tomten och sett till Apples ekonomi bör hyran inte vara särskilt betungande. Trots det tror Anna Näslund inte att tomten kommer stå orörd.

"De betalar ju avgäld (hyra) för marken oavsett de använder den eller inte, så det verkar ju inte så sannolikt", säger Anna Näslund.

Politikerna ska tidigare ha mötts av kalla handen när de erbjöd Apple hjälp att leta ett annat läge att slå upp butiken.

Läs mer