Sök

Zalando och Asos för stora – kommer inte kunna fortsätta växa

ZalandoAsose-handel

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Storbanken tror inte att e-handelsjättarna kan fortsätta växa.

De ledande modebolagen på nätet, exempelvis Zalando och Asos, är så pass stora att det inte längre realistiskt att tro att de ska växa med 20-25 procent per år.

Det menar Morgan Stanley i en sektoranalys som bland annat utmynnat i en sänkt rekommendation för Zalando.

"Dagarna med lönsam omsättningstillväxt om 20-25 procent är sedan länge förbi", skriver banken.

För Zalando skulle en tillväxt om 25 procent kräva en försäljningsökning på 1,5 miljarder euro, drygt 16 miljarder kronor. Detta ställer Morgan Stanley i relation till H&M:s totala försäljning i Storbritanniens som enligt banken ligger på 1,3 miljarder euro, nästan 14 miljarder kronor.

Investmentbanken skriver att den ser allt försiktigare på onlinebolagen inom mode och spår högre kostnader och lägre tillväxt. Banken påminner om att Asos vinstvarnade i december 2018 och Zalando vinstvarnade två gånger under fjolåret.

Morgan Stanley sänker, som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat, även rekommendationen för Zalando till jämvikt från tidigare övervikt.

Rekommendationssänkningen för Zalando motiveras av att Morgan Stanley tycker att försäljningsestimaten i allmänhet ligger för högt och att det därför finns risk för att nedjusteringar av analytikerna. Banken menar även att aktien saknar en positiv katalysator på medellång sikt.

Läs mer