Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Medgrundare och anställda lämnar Doctrin: ”För optimistiska"

Per Eriksson. Foto: Press.

Doctrin bantar personalstyrkan, kan Breakit avslöja.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Svenska Doctrin, som vill förändra sjukvården med hjälp av AI, har backats med 130 miljoner kronor i riskkapital. Bolaget har utvecklat ett verktyg som ska ”digitalisera patientresan”. Det handlar bland annat om digitala frågeformulär som ska effektivisera vården och göra det lättare att ställa diagnoser.

Bland bolagets investerare återfinns vårdtungviktaren Capio samt Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation.

Doctrin har tidigare sagt sig sikta på att bli en "impact unicorn" genom att hjälpa en miljard patienter till bättre sjukvård.

Nu kan Breakit berätta att Doctrin tvingats skära ned på sin personalstyrka. Sedan årsskiftet har ett tiotal anställda fått gå från bolaget. Den fasta personalstyrkan har krympt från runt 60 till 50 personer, samtidigt som ett okänt antal konsulter fått lämna.

Doctrins vd Magnus Liungman har, sedan mitten av januari, även ersatts på sin post av medgrundaren Per Eriksson, som nu är tillförordnad vd. Magnus Liungman är dock fortsatt verksam i bolaget. 

I början av året lämnade dessutom Doctrins teknikchef, tillika medgrundare, Niklas Björkman, bolaget. 

Per Eriksson beskriver nedskärningarna som en del av förändringar i företagets strategiska inriktning. Bolaget har nämligen bestämt sig för att dra i handbromsen för sin pågående internationella expansion till förmån för ökat fokus på den svenska marknaden.  

”Då har vi gjort en del anpassningar i teamet. Det innebär att en del tillkommit och en del lämnat bolaget”, säger Per Eriksson.

"Jag tror vi var lite för optimistiska om förändringstakten i sjukvården och hur snabbt vi kan skapa förändringar och ändra arbetssätt. Vi har lärt oss att en del saker tar längre tid än vi först trodde."

Finns det planer på ytterligare nedskärningar?

”Vi har inga andra planer på att göra några sådana förändringar”. 

Enligt Per Eriksson rör det sig inte om någon kris.

"Det är tråkigt att några kollegor har lämnat oss, både för de som lämnat och för oss som är kvar. Men vi har en tagit fram en reviderad plan och den här typen av förändring gör vi en gång, det är inte så att det här sker månad för månad". 

”Det är ingen kris utan en justering av strategisk inriktning med ännu tydligare fokus framåt"

Doctrin hanterar årligen runt 350.000 patientärenden, i samarbete med vårdjätten Capio och Praktikertjänst, och uppger att tillväxttakten fortsatt är stark. Under 2017 omsatte Doctrin 4 miljoner och backade 16 miljoner kronor. Enligt Per Eriksson mångdubblades omsättningen under förra året samtidigt som förlusterna ökade.

"Vi estimerar även i år att ha en stark omsättningstillväxt under 2019". 

Börjar kassan sina?

"Det är en löpande process att säkerställa att vi har en bra finansiering, vi har en plan för det och vi har kassa. Men vi är i fortsatt behov av externt kapital, vi är inte lönsamma än".

Är ni i behov av kapital just nu?

”Vi har inte något akut kapitalbehov men vi för löpande dialoger med både befintliga och andra investerare”.

Läs mer