Sök

Grundaren har lämnat Wheelys – hur går det egentligen för det hajpade cykelkaféet?

Wheelys

Maria de la Croix, Wheelys. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Wheelys frontfigur och medgrundare Maria de la Croix har lämnat allt operativt arbete i bolaget i det tysta. Nu har även den nya vd:n, som ersatte henne, slutat.

För några år sedan var Wheelys ett av de mest hajpade svenska startup-bolagen. PR-genierna bakom uppmärksammade Studio Total (ni kanske minns Gudrun Schymans pengabål i Almedalen och nallar över Vitryssland?) ligger bakom bolaget, som vill revolutionera kafébranschen med sina rullande cykelkaféer. 

Även Wheelys såldes in till medierna med vad som ser ut som en perfekt PR-plan: Vd:n och medgrundaren Maria de la Croix hade inte fått jobb på Starbucks på grund av sitt blåa hår – därför startade hon en egen, rullande kafékedja, för att hämnas. 

Filosofin bakom bolaget är också att vara en motreaktion mot de globala kafékedjorna och "ge gatorna tillbaka till invånarna". 

På några år har bolaget etablerat sig i över 80 länder med över 800 mobila kaféer. Affärsidén är ett franchisesystem, där franchisetagaren köper sin cykel och blir medlem i Wheelys nätverk. 

Wheelys rullande kaféer, och Starbucks-historien, har uppmärksammats av internationella medier som Forbes och Wired (och av Breakit). Wheelys antogs också, som ett av få svenska bolag före dem, av hajpade startup-inkubatorn Y Combinator i Silicon Valley.

Men sedan 2017 har det varit relativt tyst kring Wheelys. När Breakit ringer Maria de la Croix visar det sig att hon slutade arbeta operativt i bolaget för över ett år sedan.

“Jag slutade av lite olika anledningar, men främst ville jag fokusera på att göra något annat och ta det lite lugnt ett tag. Nu håller jag på med ett nytt projekt som kommer launcha om några veckor. Det är absolut ingen startup, en ny startup får nog vänta något år till”, säger hon.

Den externa vd:n som tog över efter henne har sedan dess också slutat efter knappt ett år, och just nu har en av medgrundarna, Per Cromwell som de senaste åren främst jobbat med Wheelys spinoff Moby mart, en självbetjäningsbutik , tagit över.

Stora förluster

Nyligen blev bolagets årsredovisning för 2017 tillgänglig på Bolagsverket. Den är knappast positiv läsning för bolagets ägare. Omsättningen minskade från 13 till 5 miljoner kronor från året innan. Samtidigt låg förlusten på 7 miljoner kronor (10 miljoner minus för 2016). I kassan fanns drygt 400.000 kronor.

Wheelys har ett amerikanskt ägarbolag, men all löpande verksamhet sker i det svenska bolaget, enligt årsredovisningen.

Bolaget skriver även i årsredovisningen att en förutsättning för att verksamheten ska kunna fortsätta är ett kapitaltillskott. 

"Det stämmer att det har varit kämpigt, men omsättningen i Wheelys Sverige säger inte så mycket då det bara är ett dotterbolag till Wheelys Inc (det amerikanska bolaget, reds anm)", skriver Per Cromwell i ett mejl till Breakit och fortsätter:

"Första åren hade vi all utveckling och även delar av produktionen i Sverige, men nu är den i princip helt flyttad till Shanghai (Wheelys Inc har ett dotterbolag i Kina också). Det fanns ingen logik i att ha kostnader i Sverige, när produktion och försäljning och alla kunder var på andra marknader. Det är inte omöjligt att vi lägger ned det svenska dotterbolaget om något år". 

Han skriver vidare att det svenska bolaget har fått ett kapitaltillskott från ägarbolaget under 2018. 

Än mer nedslående med årsredovisningen i svenska bolaget är kanske att revisorn underkänner den. Han menar att den inte upprättats i enlighet med årsredovisningslagen samt att den inte ger en rättvisande bild av bolagets finansiella ställning.

Wheelys svenska bolag har inte betalat skatter och arbetsgivaravgifter i tid. Utöver det har bolaget låtit bli att upprätta kontrollbalansräkning, trots att ett bolag enligt lag är skyldigt att göra det om det egna kapitalet understiger halva aktiekapitalet. Något som skett under delar av året. Bolaget har inte heller lämnat in sin årsredovisning i tid.

Men det främsta skälet till revisorns kritik är att bolaget tagit upp immateriella tillgångar, i form av “utgifter för utvecklingsarbeten och liknande arbeten”, på nära en miljon kronor. En summa som det enligt revisorn inte finns belägg för: “det bör skrivas ner med ett högst avsevärt belopp”.

Enligt Per Cromwell har man under 2018 valt att dra ner på den "breda expansionstakten" internationellt för att istället fokusera på några nyckelmarknader, som Kina.

"Målet är att få dessa att växa organiskt. Bara i Shanghai bör det finnas en marknad på 300 caféer (det finns 20 aktiva Wheelys där nu). Verksamheten har löpande flyttats från Sverige sedan starten. Hela vår finansiering har skett i USA, så det svenska bolaget har drivits med koncernbidrag därifrån", skriver han. 

Företaget har tagit in närmare 30 miljoner kronor i riskkapital via bland annat Gmail-skaparen Paul Buchheit och crowdfunding-sajten Fundebyme.

Läs mer