Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Spotify stäms av Warner Music Group

Ett av världens största skivbolag, Warner Music Group, tar Spotify till domstol.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

När uppgifterna om att Spotify planerar en lansering i Indien nådde allmänheten i november tog musikbolagets aktiekurs ett glädjeskutt.

Den indiska marknaden är som bekant gigantisk, vilket således kan komma att innebära betydande intäkter för Spotify.

Tanken då var att lanseringen skulle ske den 31 januari 2019.

Men någon lansering har det inte blivit, och datumet har sedan dess skjutits upp. Orsaken har ryktats vara att Spotify ännu inte lyckats få till avtal med de tre stora skivbolagen, Sony, Universal och Warner.

Nu står det klart att situationen tycks vara betydligt värre än tidigare befarat.

Warner Music bekräftar nu för den vanligtvis initierade sajten Music Business Worldwide att bolaget stämmer Spotify i Indien, och att tvisten ska vara kopplad till Spotifys planerade lansering på den indiska marknaden.

Även Bloomberg rapporterar om stämningen, med hänvisning till dokument från "Bombay High Court".

I ett mejl till Music Business Worldwide skriver Warner Music Group följande:

”Efter flera månader av förhandlingar ändrade Spotify plötsligt sin inställning och hävdar felaktigt att de har en lagstadgad licens för våra låtskrivares rättigheter i Indien. Vi hade inget annat val än att be en indisk domstol att utfärda ett föreläggande för att förhindra det."

Den lagstadgade licensen som Spotifys påstås referera till ska, enligt Warner, vara avsedd för indiska radiokanaler och dess musiklicenser.

"Vårt mål är att få till ett avtal som fungerar för alla. Vi hoppas att det här bara är ett litet farthinder i utvecklingen av vårt långa och framgångsrika globala samarbete."

Exakt vad föreläggandet ("an injunction") innebär i praktiken återstår att se. 

Planerar att lansera i Indien inom kort

Enligt källor till Bloomberg planerar Spotify att lansera på den indiska marknaden under de kommande veckorna. Bolaget har sedan tidigare säkrat avtal med de lokala skivbolagen på marknaden, vilket är en viktig pusselbit eftersom inhemsk musik från exempelvis Bollywood-filmer dominerar bland lyssnarna.

Hur långt Spotify har kommit i förhandlingarna med Universal Music och Sony Music är oklart. Men tillsammans med Warner Music så sitter de tre musikjättarna på rättigheterna till majoriteten av världens största artister. Warner Music har bland annat världsstjärnor som Ed Sheeran, Bruno Mars och Cardi B i sitt stall. 

Warner Music blev delägare i Spotify i samband med att Spotify lanserades, men har sålt hela sitt aktieinnehav sedan dess.

Läs mer