Appar samlar känslig data och delar med Facebook utan godkännande

FacebookSäkerhet

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nya uppgifter skapar huvudvärk.

Flera appar samlar in och delar känslig data till Facebook, såväl utan godkännande som från personer som inte ens har ett konto. 

Det uppger CNBC med hänvisning till Wall Street Journal (låst bakom betalvägg), som rapporterar att det kan röra sig om miljontals drabbade. 

Bland mobilapparna som läcker till sociala mediejätten finns sådana som samlar data om menstruationscykeln, hälsa och bostadsköp. 

WSJ skriver att Facebook får tillgång till datan även om du saknar ett Facebook-konto. Bland de 70 appar som testades visade sig minst 11 appar skicka info till plattformen. 

Apparna ska ha skickat data genom Facebooks mjukvara som hjälper utvecklare att integrera olika typer av tillägg i deras appar. 

En talesperson för Facebook säger att det numera är standard att dela information i olika appar. 

”Problemet är hur appar använder informationen för marknadsföring. Vi kräver att app-utvecklare är tydliga med användarna hur de använder och delar information med oss, och vi förbjuder utvecklare att skicka känslig data. Vi jobbar även för att upptäcka och ta bort data som inte ska delas med oss", säger personen till CNBC. 

Det här avslöjandet är ett i raden av baksmällor som drabbat Facebook. Senast i januari kom uppgifterna om att Facebook satsat på en "spionapp" som betalat användarna för att ge plattformen tillgång till känslig data.  

Läs mer