Vem vinner 100 000 kronor? Här är entreprenörerna som har chans att prisas

Vem vinner 100 000 kronor? Här är entreprenörerna som har chans att prisas

De nominerade i Icas Entreprenörspris 2019. Övre rad från vänster: Per Ottosson, Albin Mannberg, Andreas Wilhelmsson, Philip Gustafsson, Malin Jakobsson Nedre rad från vänster: Mahziar Namedanian, Katja Ekvall, Fredrik Sandin, Naveen Sasidharan, Linus Lund

En festivalgeneral, en svampodlare och en VD för ett börsnoterat getmjölksmejeri.
Det är tre av tio nominerade till Icas Entreprenörspris 2019 – där vinnaren kammar hem 100 000 kronor.

För andra året i rad kommer ICAs Entreprenörspris att delas ut till företagare som gjort Sverige bättre. Priset delas ut i två kategorier – Årets lokala hjälte delades ut för första gången förra året, och går till någon som bidragit till positiv utveckling i sitt närområde. Ny kategori för 2019 är Årets hälsoentreprenör, som går till någon som genom sitt entreprenörskap främjat och inspirerat till god folkhälsa.

Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor, och vinnaren utses av en jury, samt genom en onlineomröstning som öppnar idag. Vem som vinner priset står klart den 9 april – här är samtliga finalister: 

Årets lokala hjälte

Malin Jakobsson, Färgelanda: Dalsspira Mejeri
2015 stod Malin Jakobsson inför ett val: Antingen skulle det lilla getmjölksmejeriet som hennes mamma drivit läggas ner, eller så skulle de satsa stort. Hon gick in som VD, breddade utbudet och bestämde sig för att ta Dalsspira Mejeri till börsen.

Per “Otto” Ottosson, Töreboda: Törebodafestivalen
Inför millenieskiftet ville Per “Otto” Ottosson ge hela Töreboda en fest att minnas. Han lyckades få med sig bygdens företagare och idrottsföreningar, och Törebodafestivalen var ett faktum. 2018 genomfördes festivalen för sjunde gången, och samlade då 52 000 besökare.

Andreas Wilhelmsson, Magnus Crommert, Christoffer Barath & Erik Lundgren, Tibro: Ljusgårda
I en lokal som tidigare använts för träindustri, finns idag Ljusgårdas toppmoderna och miljövänliga system för inomhusodling. Ljusgårda har sedan starten 2017 vuxit från en mindre garageodling till en kapacitet att producera 1 000 ton grönsaker om året.

Philip Gustafsson, Götlunda: Götlunda Glass
Med ett startkapital han byggt genom att fiska och sälja kräftor, startade då 18-åriga Philip Gustafsson Götlunda Glass 2012, i lilla Götlunda utanför Örebro. Initialt gjorde han allt själv – producering, servering i fabriksförsäljningen och leveranser. Numera arbetar tolv personer med glassen under sommaren, i en ort med ungefär 1000 invånare.

Albin Mannberg, Skellefteå: PreOption
I sin strävan att få färre unga människor att lämna Skellefteå valde 18-åriga Albin Mannberg att direkt efter studenten starta PreOption. Företaget är en matchningstjänst som parar ihop arbetsgivare med nyutexaminerade studenter, för att synliggöra lokala karriärmöjligheter.

Rösta på din favorit, och läs mer om priset här!

Årets hälsoentreprenör

Johan Thuresson och Fredrik Sandin, Stockholm: Ahum
Att sänka tröskeln till psykiatrisk vård var Fredrik Sandin och Johan Thuressons gemensamma mål när de startade Ahum. Genom att kombinera sina erfarenheter och kunskaper – Fredrik är psykolog och Johan IT-ingenjör och art director – har de utvecklat en tjänst som parar ihop vårdsökande med legitimerade psykologer och terapeuter.

Linus Lundberg & Erik Kylén, Trollhättan: Active Quiz
2017 lanserade Linus Lundberg och Erik Kylén spelet Active Quiz – ett frågesportspel som kombinerar motion med inlärning. Idag har spelet över 15 000 nedladdningar och har fått barn och ungdomar att sammanlagt röra sig över 600 mil.

Mahziar Namedanian, Linköping: Östgötasvamp
För elva år sedan flyttade Mahziar till Sverige från Iran, för att doktorera vid Linköpings universitet. 2015 grundade han tillsammans med tre andra ingenjörer Östgötasvamp, för att odla näringsrik, svensk svamp inomhus.

Naveen Sasidharan & Abhishek Jacob, Linköping: Worldish
I samband med flyktingkrisen 2015 insåg Naveen och Abhishek att språkbarriärer var ett stort problem i mötet mellan vårdgivare och privatpersoner i Sverige. För att underlätta för båda parter grundade de den digitala översättningsplattformen Worldish.

Katja Ekvall, Stockholm: Activage
När Katjas pappa blev sjuk sökte hon med ljus och lykta efter en personlig tränare som var inriktad på träning för seniorer. När hon inte hittade det hon sökte, men istället upptäckte en stor efterfrågan, startade hon Activage – ett gym för seniorer.

Gå in och rösta på Icas Entreprenörspris här!

Läs mer

Oväntat besked från Min Doktor: Drar in mer pengar på fysisk vård än digital

Kändisarnas nya extraknäck – så mycket drar hajpade Memmo in

Petli rivstartar med nytt kapital – vill att du tränar din hund på nätet

Läs fler artiklar
LÄS MER