Sök

Pär Svärdsons kapital ska växa med skogen – "En stor investering"

Laulima SkogsSkogsbruk

Pär Svärdson . Foto: Press/Fredrik Sandberg/TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Apotea-grundaren ska trygga pensionen med skog – men vill inte avslöja prislappen.
”Det är jättemycket pengar", säger Pär Svärdson.



Entreprenören Pär Svärdson har många järn i elden. Han grundade nätbokhandeln Adlibris och bygger nu upp nätapoteket Apotea som omsätter miljardbelopp årligen.

Något som är mindre känt är att Pär Svärdson även investerar stora summor i skogsindustrin.

Det var för fyra år sedan som han, tillsammans med de andra Apotea-grundarna, såg sig om efter en hållbar och lönsam investering – och fastande för skogen. De grundade då Laulima Skogs, en avknoppning till Apoteas ägarbolag Laulima.

Pär Svärdson berättar att han har en positiv grundsyn till skog.

”Min mamma är skogsbonde och min morfar var bonde, så jag har en ganska långvarig relation till skog”, säger Pär Svärdson.

Han ser satsningarna som hållbara investeringar både sett till bränsle och byggmaterial.

"Med tanke på att framtidens alternativ ska komma från skogen tror jag också att den kommer ha en väldigt bra prisutveckling framöver", säger Pär Svärdson.

En långsiktig investering alltså?

”Ja, skog är en rätt dålig investering att daytrada. Vi investerar absolut långsiktigt och vill komma till 10.000 hektar skog”, säger Pär Svärdson.

I nuläget har Laulima runt 1.300-1.400 hektar skog, men det är inte helt lätt att nå målet. I jämförelse med privatpersoner finns det betydligt mer regelmässiga begränsningar för företag som vill köpa skog. 

”Det är inte så att man bara köper hur mycket skog som helst, det finns inte så mycket att köpa. Vi är på ständig jakt”, säger Pär Svärdson.

Han berättar att han inte är särskilt intresserad av skogen i södra Sverige, det är de mellersta delarna som lockar. Han menar att det kommer vara olämplig skogsmark söderut i framtiden.

”Det beror på klimatförändringarna. Min teori är södra Sverige kommer bestå av lövskog som blåser ned”.

Pär Svärdson vill inte röja prislappen för förvärven. 

”Det är jättemycket pengar. Det är en stor investering för oss att köpa skog, absolut. Jag ser det delvis som mina pensionspengar, att bygga upp något för nästa generation”.

Vill du berätta ungefär hur stora investeringar det rör sig om?

”Nej, det är en stor investering för oss. Det blir sådana rubriker av sådant.”.

Så vad väljer du, investeringar i startups eller skog?

”En kombination av dem är en bra mix. Då har man den spännande delen med startups och kan hjälpa entreprenörer att få ihop något roligt. Det är samtidigt kul att åka ut och hälsa på sin skog och ta en promenad”

Läs mer