Brev avslöjar konkursförvaltarens nödplan för Trustbuddy-långivare

Trustbuddy
Brev avslöjar konkursförvaltarens nödplan för Trustbuddy-långivare

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Konkursboets advokat Lars-Henrik Andersson slår larm: Låneportföljen på 300 miljoner kan snart vara värdelös.

Breakit har tagit del av ett brev som gick ut till Trustbuddys långivare under onsdagen. Lars-Henrik Andersson beskriver i brevet en situation som blir allt mer akut för varje dag som går. 

En stor huvudvärk för konkursförvaltaren är de cirka 300 miljoner kronor som lånats ut via den nu konkursade plattformen Trustbuddy. Drygt 250 miljoner kronor av dessa lån klassificeras som ”dåliga” vilket innebär att i bästa fall 20 procent av det ursprungliga beloppet kommer att betalas tillbaka.

Men enligt Lars-Henrik Andersssons brev till långivarna finns det nu en reell risk att inga pengar överhuvudtaget i slutändan betalas tillbaka. 

”Min bedömning är att låneportföljen kommer att förlora sitt värde om inte administrationen av denna skyndsamt övertas av en ny aktör”, konstaterar han och beskriver samtidigt agerandet som en ”nödåtgärd”.

Lars-Henrik Anderssons analys är att det blir för dyrt och ineffektivt för konkursboet att på egen hand driva in skulderna.

I stället bjuder han nu ut låneportföljen till högstbjudande. Lars-Henrik Andersson gör bedömningen att konkursboet har rätt att sälja låneportföljen för långivarnas räkning. Han uppmanar dock de långivarna som har några invändningar att höra av sig med eventuella synpunkter senast på tisdag den 17 november.

Det finns flera aktörer på finansmarknaden som har specialiserat sig på att köpa upp den här typen av ”dåliga” låneportföljer. Affärerna görs alltid till rejäl rabatt  och även vid en snabb affär kommer Trustbuddys konkursbo sannolikt bara få ut ett antal tiotals miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER