Axwell satsar på Surfcleaner – vill rena havet på utsläpp

SurfcleanerRenhållningKlimatfrågan

Sebastian Ingrosso och Axwell (till höger). Foto: Christine Olsson / TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Housestjärnan satsar på bolaget som vill städa upp haven.

Många känner främst igen Axel Hedfors genom artistnamnet ”Axwell”. Han har satt svensk house på världskartan och utgör tillsammans med Sebastian Ingrosso och Steve Angello succétrion ”Swedish House Mafia”.

Utöver att producera musik satsar Axwell även på att investera i hållbara startups. Veckans Affärer rapporterar nu att stjärnan investerat i bolaget Surfcleaner, vars målsättning är att städa haven. 

Surfcleaner drivs av Christina Lundbäck och uppfinningen bygger på hennes pappas innovation. Det handlar om en typ av pumpteknik som gör att maskinen flyter på ytan och tar upp plast och utsläpp som olja.

Veckans Affärer förklarar att en propeller i botten skapar ett undertryck som suger ned skräpet i behållaren och separerar det. När behållaren är full töms den automatiskt i flytande sopsäckar och passar exempelvis för användning i brunnar och hamnar.

När Surfcleaner tog in fyra miljoner kronor i slutet av förra året var Axwell en av de investerare som nappade.

”Axwell blev jätteintresserad av att investera i oss efter att ha fått se vår affärsplan. De flyger mycket och exponerar jorden på flera sätt och nu vill de ge tillbaka genom att marknadsföra produkten under sin världsturné”, säger Christina Lundbäck till sajten.

Läs mer