Så mycket betalar Blocket för Qasa – den hemliga prislappen

QasaBlocket
Blocket Qasa

Teamet på Qasa. Bilden är ett montage. Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

En storaffär i det tysta.

I förra veckan köpte Blocket samtliga aktier i hyrsajten Qasa. Nu laddar Qasa, som byggt en digital plattform för uthyrning av bostäder, för en kraftfull expansion.

“Under våren ska vi gå från runt 10 till 30 medarbetare. Det är nu vi kommer att sätta core-teamet och rekrytera både utvecklare och marknadspersoner”, säger en av Qasas grundare, Mattia Tosti.

Någon prislapp vill Mattia Tosti inte avslöja men i Breakits podcast har vi, med hjälp av två källor med insyn hos Blockets ägare Schibsted, lyckats gräva fram hur mycket Blocket hostar upp.

I ett första steg betalar Blocket cirka 50 miljoner kronor för bolaget som förra året omsatte 6 miljoner kronor. Men i uppgörelsen ingår också en så kallade “earn out” eller tilläggsköpeskilling på svenska, som innebär att de gamla ägarna av Qasa kan få mångdubbelt mer än så.

Avgörande för den slutgiltiga prislappen är hur många av Blockets bostadskunder som Qasa lyckas konvertera över till sina. I princip säljer Blocket annonser medan Qasa levererar en typ av betalningslösning som innebär att den som hyr ut sin bostad garanteras hyran via Qasa. Den tjänsten skapar mycket högre intäkter än att bara sälja bostadsannonser som Blocket gör. I genomsnitt tjänar Qasa 5000 kronor per kund samtidigt som Blocket drar in runt 125 kronor.

Grundidén med Blockets köp av Qasa är att en betydande del av Blockets kunder också ska teckna upp sig för Qasas tjänster som numera är integrerade på Blockets bostadssajt. Ju bättre Qasa lyckas konvertera Blocket-kunder desto högre kommer tilläggsköpeskillingen att bli.

Med det här upplägget betalar Blocket, enligt en av Breakits källor, minst 100 miljoner kronor – och det kan bli betydligt mer.

“Man ska inte se det här som en exit utan början på en utrullning internationellt. Går det bra kan affären i slutändan hamna på flera hundra miljoner kronor. Men i praktiken betalar Schibsted över 100 miljoner kronor redan nu”, säger en av Breakits uppgiftslämnare.

Planen är att under 2019 integrera Qasas lösning också i Blockets motsvarighet i Norge (Finn) och Finland (Tori). På lite sikt kan det också bli en lansering på Schibstedts köp- och sälj-sajter ute i övriga världen.

Obs! När vi spelade in podden, igår torsdag, uppgav vi att den totala köpeskillingen låg på runt 80 miljoner kronor. Efter det har vi grävt vidare och fått fram den mer detaljerade informationen som publiceras här.

Här kan du lyssna på podden!

 

Läs mer