Sök

Plantagon tog in flera miljoner i crowdfunding – sätts i konkurs

PlantagonFoodtechMattech
Plantagon tog in flera miljoner via Fundedbyme – sätts i konkurs

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Plantagon, som tagit in 4,5 miljoner kronor genom Fundedbyme, sätts i konkurs.

Företaget Plantagon International hade storslagna planer på att revolutionera matindustrin med sin teknik för växthusodling i stadsmiljö. Bolaget har satsat på vertikalodling och slagit upp projekt i såväl Linköping som i källaren på DN-skrapan i Stockholm.

Nu har bolaget försatts i konkurs då man inte kan betala sina skulder, rapporterar LRF-ägda sajten Agfo.

Plantagon har tidigare tagit in 4,5 miljoner kronor genom Fundedbyme.

Kampanjen marknadsfördes med rubriken; ”Nu har du chansen att investera i ett hållbart sätt att producera mat mitt i Stockholm!”.

”De pengarna är troligtvis förlorade”, säger konkursförvaltaren Lars Nylund.

Det rör sig om skulder på flera miljoner kronor. Enligt Agfo hoppas konkursförvaltaren hitta en lösning så att dotterbolagen kan leva vidare.

”Det arbetet pågår nu att hitta nya ägare så att affärsidén kan leva vidare i ett annat bolag. Då kan vi rädda pengar till borgenärer och rädda anställningar”, säger Lars Nylund.

Owe Pettersson, vd för Plantagon International, har tidigare uttalat sig om visionerna. I slutet av 2017 meddelade bolaget att målet var att till slut ha tio anläggningar i gång.

Vertikal odling, går ut på att växterna odlas i ett hyllsystem där de förses med LED-ljus och näringslösning.

För ungefär ett år sedan granskade Breakit hur det gått för bolag som tagit in pengar via Fundedbyme: Här är Fundedbymes största succéer och härdsmältor. 

 

Läs mer