Aleksandra Avlis nätverksapp ska lyfta och knyta samman kvinnor

JämställdhetKommunikation

Aleksandra Avli, grundare av Hon. Foto: Sara Lindmark.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Hon pitchade sin app som ska stärka kvinnor – och möttes av sexism från investerare.
"Det är ett sådant bevis för varför jag gör det jag gör", säger Aleksandra Avli.

Under förra veckan talade Videoplaza-grundaren Sorosh Tavakoli ut om sin nya startup i Norrskens podcast "Lets talk for a change". Den här veckan gästas programledare Henric Smolak av Aleksandra Avli.

Hon står, tillsammans med Sofia Kacim, bakom Her Global Network. Det är ett kvinnligt nätverk som samlar över 5000 medlemmar i 20 städer med målsättning att bygga broar och stärka kvinnor som vill lära av och stötta varandra.

I podden pratar Aleksandra Avli ut om sina visioner, resan med sitt nätverk, och sin senaste satsning. Det handlar om appen ”Her online Network” som ska göra det ännu lättare att knyta kontakter med andra drivna kvinnor, som exempelvis kan agera mentorer och förebilder i karriären. 

Aleksandra Avli säger sig se ett stort behov av kommunikation bland kvinnor, men menar att det saknats en riktigt bra digital plattform för det.

"Jag ville skapa verktygen där kvinnor kan växa och ges möjlighet att knyta kontakter även digitalt. Vi behöver inte alltid vara 20 kvinnor runt ett middagsbord, vi kan bjuda in alla i den diskussionen". 

Aleksandra Avli berättar att Her Global Network fått mycket uppmuntran från män, men har själv upplevelser som vittnar om att vi har en bra bit kvar på vägen till ett jämställt samhälle.

I podden berättar hon om en obehaglig och sexistisk upplevelse som inträffade när hon reste pengar till sitt nya projekt.

”Jag mötte den stereotyp jag läst om och började nästan skratta. ’Varför händer det här mig, det är ett sådant bevis för varför jag gör det jag gör’”, berättar Aleksandra Avli.

När hon pitchade sin idé valde en manlig investerare i rummet att kommentera kring hennes utseende. Aleksandra Avli berättar att hon tryckte undan ilskan och istället la en hand på mannens axel och sa; "Det där sårade mig verkligen, var det din mening?".

”Det var då han såg att han sårat en annan person, istället för ’åh hon kommer tycka att det var gulligt att jag kallade henne söt'. Han såg att han sårade någon annan”. 

Hon berättar att det krävdes mycket styrka, och understryker vikten av att vi tar konversationen och uppmärksamma varandra på beteenden för att bryta invanda mönster.

Aleksandra Avlis målsättning är att nätverket och den nya appen ska fortsätta växa, och hon menar att hon själv är ett levande bevis på att det fungerar.

”Beviset är att hela min nya verksamhet byggdes på mitt egna nätverk. Allt har kretsat kring kvinnor som hjälper kvinnor”, säger Aleksandra Avli.

Läs mer