Swedbanks vd Birgitte Bonnesen: "Borde ha agerat snabbare"

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen: "Borde ha agerat snabbare"

Birgitte Bonnesen. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT/ Hossein Salmanzadeh.

Direkt / Breakit

Birgitte Bonnesen, som står mitt i stormen när Swedbank slaktas på börsen och misstänkts för en omfattande penninghärva, ämnar sitta kvar på tronen.
”Jag fattar inte varför. Varför skulle jag inte kunna göra det?", säger vd:n till Di.

Under onsdagen briserade bomben om en misstänkt penningtvättshärva i svenska storbanken Swedbank.

SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade att banken kan ha använts för systematisk penningtvätt i flera år. Enligt SVT har 50 kunder i Swedbank som visar tydliga varningssignaler på misstänkt penningtvätt kunnat slussa motsvarande 40 miljarder kronor genom banken. Det rör sig bland annat om bolagskunder som saknar synlig verksamhet, har dolda ägare eller företräds av misstänkta målvakter. Uppdrag granskning menar även att det finns kopplingar till den så kallade Magnitskij-affären.

Swedbanks aktie rasade 6 procent i öppning och slaktades sedan under börsdagen för att slutligen stänga ned på 13 procent. Det här är bankens största ras sedan finanskrisen.

En minst sagt pressad situation för Swedbanks vd Birgitte Bonnesen som intervjuats av Dagens industri. Hon har tidigare dementerat att banken skulle ha problem med penningtvätt i Baltikum.

Under förra året varnades Swedbank av Litauens centralbank för brister i kontrollsystem kopplade till penningatvätt. Birgitte Bonnesen säger att systemet var för svagt, men att de backades upp med andra kontroller, men att banken kunde ha agerat snabbare i vissa delar.

”Det kan ha funnits delar som vi inte anmälde direkt. Man vill gärna se mönster, och det handlar om graden av misstanke”, säger hon till Dagens industri.

Hon vill inte kommentera SVT:s uppger närmare med hänvisning till att hon inte sett hela materialet, men säger att de tar uppgifterna på allvar. 

Birgitte Bonnesen säger sig vidare inte ha någon förståelse för dem som menar att hon inte kan sitta kvar på vd-posten.

”Jag fattar inte varför. Varför skulle jag inte kunna göra det? Jag tycker att både jag och mina kollegor har gjort ett jättebra jobb i den här banken, och jag känner mig också väldigt trygg med det sätt som vi hanterar de här frågorna. Men det betyder inte att jag inte tycker det är jättejobbigt när man ger sig på mig på det här sättet – det är faktiskt jättejobbigt. Det jag skulle kunna säga som gör att allt försvinner kan jag inte säga”, säger Birgitte Bonnesen till Di. 

Hon får även frågan om hon kan sitta kvar från SVT och svarar; 

"Ja, det hoppas jag verkligen". 

Många frågetecken kvarstår ännu. Birgitte Bonnesen säger att banken står på trygg grund och fortsätter arbeta med frågan.

Under en telefonkonferens på eftermiddagen upprepade Swedbank budskapet om  nolltolerans vad gäller försök till ekonomisk brottslighet samt att Swedbank har rapporterat alla misstänksamma flöden som upptäckts.

"Vi agerar på allt vi ser", sa  Birgitte Bonnesen och uppgav att det var fallet även under åren 2007-2015 som Danske-härvan avser.

Läs fler artiklar
LÄS MER