Svenskt bolag ligger bakom James Bonds senaste gadget

Intuitive Aerial Sony Pictures James Bond
Svenskt bolag ligger bakom James Bonds senaste gadget

Jonas Lindqvist (vänster), servar Daniel Craig (höger) med drönare.

Jonas de Lange

Reporter

Linköpingsbaserade Intuitive Aerial tar över rollen som "Q" i den senaste Bondfilmen. I alla fall i en av scenerna.

I nya Bond-filmen Spectre används en kameradrönare för att filma skådisen Daniel Craig när han klättrar upp för en brandstege i centrala London. Bakom flygmaskinen ligger Linköpingsbaserade Intuitive Aerial.

“Vi har haft två rena produktmål. Det ena är att vinna en Oscar. Ja, man kan vinna för teknik. Det andra är att medverka i en Bond-film. Nu kan vi i alla fall bocka av en av dem”, säger bolagets medgrundare och styrelseordförande Jonas Lindqvist.

Han och de andra i bolaget var förvisso inte med på själva inspelningen. Drönarna levereras i stället till kamerabolag som i sin tur har samarbeten med de stora produktionsbolagen i Hollywood. Linköpingsbolagets teknik har tidigare använts i en rad stora filmer, som till exempel den senaste i Mission Impossible-serien och i några av Avengers-filmerna.

“Vi har jobbat med den här tekniken i flera år. I nuläget har vi mig veterligen den enda drönaren i världen som kan lyfta så tung professionell utrustning”, säger Jonas Lindqvist.

Trots att tekniken används i några av filmvärdens mest påkostade produktioner har bolaget inte lyft riktigt. Under 2014 omsatte bolaget närmar 6 miljoner kronor och gjorde en förlust på närmare drygt 4 miljoner kronor. Någon exakt prognos för i år vill Jonas Lindqvist inte avslöja, men det verkar gå åt rätt håll.

“Eftersom vi är börsnoterade sedan januari är vi försiktiga med att gå ut med siffror. Men jag kan säga att målet är att vara kassaflödespositiva vid årsskiftet”, säger han.

Från bolagets halvårsrapport kan man utläsa att bolaget omsatte knappt 900.000 kronor under årets första halva. Men då hade de även beställningar för 5 miljoner kronor som de ännu inte hade fakturerat för.

Bolaget är noterat på Stockholmsbörsens First North-lista.

Läs fler artiklar
LÄS MER